Čović u Zagrebu: Nema nikakvih formalno-pravnih zapreka niti smetnji za gradnju Pelješkog mosta

11. Sep 2017. | 19:53 | NV
Dr Čović i KGK

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

“Predmet razgovora tokom službene posjete bili su odnosi dvije zemlje, političke prilike u Bosni i Hercegovini i njen evroatlantski put. U vezi izgradnje Pelješkog mosta, predsjedavajući Čović je informisao sagovornicu da, što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih zapreka niti smetnji za nastavak projekta, a da se na individualne stavove i reakcije pojedinih dužnosnika u BiH ne može uticati.

Dodao je da u BiH određene političke snage koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opće izbore 2018. Zbog toga se namjerno projiciraju problemi u međudržavnim odnosima sa Republikom Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje. Istina je da mostovi povezuju a ne razdvajaju i da će od izgradnje Pelješkog mosta obje zemlje imati obostrane koristi, osobito lokalna zajednica u općini Neum, koja će nakon njegove izgradnje mnogo normalnije moći funkcionisati u vrijeme ljetne sezone.

U vezi tog pitanja zajednička je ocjena da je Pelješki most važan projekt, kako za Republiku Hrvatsku, tako i za Bosnu i Hercegovinu, širu regiju i EU. Riječ je projektu razmjera i značaja kojeg treba pozdraviti i koji je u interesu svih. Pri tom je važno naglasiti da Republika Hrvatska most gradi isključivo na svojoj teritoriji, ni na koji način ne dovodeći BiH u izolaciju. Naprotiv, njegova izgradnja donosi nove prilike, posebno za unapređenje turističkih potencijala općine Neum.

Od ključnog značaja za demokratsku stabilnost BiH ocijenjene su izmjene Izbornog zakona, te onih odredbi koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH a koje je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim. U pitanju je najvažnija odluka najviše sudske instance u BiH koja je direktno povezana sa osnovnim ustavnim načelom konstitutivnosti, te nalaže obavezu njene provedbe u smislu osiguranja pravičnog političkog učestvovanja i suodlučivanja konstitutivnih naroda BiH, putem njihovih legitimno izabranih političkih predstavnika. Sagovornici su zaključili da neprovođenje ove odluke direktno ugrožava principe Daytonskoga mirovnog sporazuma i njegovog ustava, te proizvodi dalje ozbiljne reperkusije po neravnopravan položaj Hrvata BiH, na što su dužni reagovati i Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Zaključeno je da je Izborni zakon nužno izmijeniti do kraja 2017. godine na način da se izmjenama osigura autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH, ali i svim institucijama zajedničkog odlučivanja. Neodložno je nužno da se svi akteri u predstojećem periodu u dobroj namjeri posvete rješenju ovog pitanja, čije je dosadašnje odgađanje u velikoj mjeri prouzrokovalo aktuelnu političku krizu u BiH. To će ujedno biti najbolji pokazalac iskrene posvećenosti reformskim procesima.

Na kraju sastanka sagovornici su izrazili snažnu opredijeljenost za daljim razvojem saradnje dvije zemlje i rješavanjem svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa i otvorenog dijaloga. Predsjednica Grabar Kitarović je u tom smislu izrazila čvrstu podršku BiH na njenom evropsko-atlantskom putu, te je potvrdila svoju skoru posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Čović je ocijenio da je Republika Hrvatska prijateljska zemlja, s kojom BiH dijeli najdužu granicu, ali da ta bliskost i prijateljstvo na poseban način obavezuju kada je u pitanju odgovornost u odnosima dvije države, te način komunikacije političkih dužnosnika, prvenstveno u Bosni i Hercegovini”, stoji na kraju saopćenja.

 

NV

Na vrh