Crna Gora raspisala potjernice za ruskim i srbijanskim državljanima pod optužbom za terorizam

28. Dec 2016. | 09:29 | NV
294210

Specijalno tužilaštvo Crne Gore raspisalo je potjernice za dvojicom ruskih i trojicom srbijanskih državljana zbog formiranja kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju, saopštila je ta institucija.

Kako su naveli iz Specijalnog državnog tužilaštva, potjernice se nalaze u Interpolovoj bazi podataka, prenosi RTCG.

“O raspisivanju potjernice za srbijanskim državljanima obavješteni su nadležni državni organi Srbije kojima je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo dodatnu dokumentaciju”, navodi se u saopštenju.

RTCG podsjeća da je na konferenciji za novinare u novembru glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao da su organizatori kriminalne grupe, za koju je naveo da je planirala terorističke napade i izazivanje nereda na dan izbora u Crnoj Gori 16. oktobra, nacionalisti iz Rusije.

Katnić je tada napomenuo da ne postoje dokazi da je i država Rusija umješana.

Prema Katnićevim riječima, organizator je članovima kriminalne grupe “jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira”.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore je tada istakao da su nadležni državni organi otkrili da je formirana kriminalna organizacija na teritoriji Srbije, Crne Gore i Rusije radi, kako je rekao, “vršenja određenih krivičnih djela – terorizma”.

“Organizatori te grupe, a to su nacionalisti iz Rusije, su kao početnu maksimu uzeli da se vlast u Crnoj Gori na čelu s premijerom Milom Đukanovićem ne može promjeniti na izborima, već da se treba nasilno srušiti. Radi ovog nasilnog rušenja legalno izabrane vlasti, formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta, koji su planirali da izvrše 16. oktobra u 23 sata uveče”, kazao je tada Katnić, podsjeća RTCG.

 

NV / Tanjug

Oznake:

Na vrh