Crnadak na Kipru sa Lavrovim

19. May 2017. | 22:02 | NV
Lavrov2

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se danas u Nikoziji sastao sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Glavne teme sastanka su bile razvoj bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, sa posebnim naglaskom na ekonomske odnose i vanjskotrgovinsku razmjenu, kao i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini i u regionu zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, ministar Crnadak je istakao značaj podrške koju Ruska Federacija, koja je članica Vijeća za implementaciju mira, daje Daytonskom sporazumu i potrebi za postizanjem unutrašnjeg dogovora u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je naglašeno da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji, te da cijeni odluku svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini da se istovremeno razvijaju dobri odnosi sa Ruskom Federacijom.

Ministri su zajednički konstatovali da najvažniji segment saradnje u narednom periodu treba da bude ekonomija i veća vanjskotrgovinska razmjena, te je konstatovan veliki značaj sastanka Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Rusije, koji je nakon duže pauze održan 17. maja 2017. godine u Moskvi.

Ministar Crnadak se zahvalio ministru Lavrovu za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, u iznosu od 125 miliona dolara, jer je Bosna i Hercegovina jedina zemlјa na prostoru bivše Jugoslavije kojoj će taj dug biti isplaćen u gotovom novcu.

Ministar Crnadak je također informirao ministra Lavrova da je procedura ratifikacije ovog sporazuma u institucijama Bosne i Hercegovine okončana.

Ministri su razgovarali i o drugim oblastima saradnje, a ministar Crnadak je posebno istakao značaj odluke Vlade Ruske Federacije da u školskoj 2016/2017 godini dodijeli 40 državnih stipendija studenima iz Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta, ministri Lavrov i Crnadak razgovarali su i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regionu zapadnog Balkana, te je potvrđeno da je Ruska Federacija izuzetno zainteresirana za dugoročnu stabilnost i prosperitet cijelog regiona.

 

NV / MVP BiH

Na vrh