Crnadak sa ambasadorima koji Bosnu i Hercegovinu nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte

25. Aug 2017. | 22:37 | NV
ministar Crnadak i nerzidentni ambasadori 4

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak se jučer sastao u Budimpešti sa ambasadorima koji Bosnu i Hercegovinu nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte.

Na sastanku su biti prisutni ambasador Republike Argentine Maximilliano Gabriel Gregorio Carnadas, ambasador Republike Bjelorusije Aliaksandr Khainouski, ambasador Kanade Isabelle Poupart, ambasador Republike Čile Veronica Chahin Sarah, ambasador Republike Kube Julio César Cancio Ferrer, ambasador Republike Kipar  Antonios Theocharous, ambasador Indije Rahul Chhabra, ambasador Republike Moldavije Oleg Tulea, ambasador Filipina Maria Fe Pangilinan, ambasador Kraljevine Tajland Jikkrit Srivali, otpravnik poslova a.i. Socijalističke Republike Vijetnam Nguyen Duc Doung, otpravnik poslova a.i. Savezne Republike Nigerije Misitura Abdulraheem i otpravnik poslova a.i. Litvanije Damyras Asanavičius.

Tokom sastanka ministar Crnadak je upoznao sagovornike sa najnovijim razvojem političke situacije u BiH i regionu zapadnog Balkana. Obavijestio je sagovornike o napretku u bilateralnim odnosima sa zemljama regiona istaknuvši opredjeljenost BiH za daljni razvoj dobrih komšijskih relacija posebno u okviru procesa WB6. Naglasio je da očekuje da će doći do skorog pristupanja BiH Transportnoj zajednici, a samim tim i do realizacije investicija i grantova ponuđenih od strane EU.

Ministar Crnadak informisao je prisutne ambasadore o značajnom napretku procesa evropskih integracija BiH  S tim u vezi, zahvalio se prisutnim ambasadorima iz zemalja EU na podršci koju pružaju BiH na njenom putu integracija u EU. Dodao je da su evropske integracije top prioritet spoljne politike BiH i da institucije BiH intenzivno rade na usaglašavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije u namjeri da taj veliki posao okončaju do kraja 2017. godine.

Ministar Crnadak istakao je da BiH ima dobre prijateljske veze sa zemljama koje BiH nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte i da postoji stalna potrebu daljnjeg jačanja biletaralnih veza BiH sa tim zemaljama. Dodao je da se nada da će se jačanje bilateralne saradnje odvijati prije svega na ekonomskom planu.

Na zahtjev prisutnih ambasadora, ministar Crnadak  informisao je o toku gradnje autputa Budimpešta – Sarajevo na koridoru 5-c i mogućnostima za skoru obnovu željezničke linije između dva glavna grada, saopšteno je Ministarstva.

 

NV

Na vrh