Crnadak sa ambasadorima u Banja Luci: BiH će pristupiti Transportnoj zajednici do septembra

28. Jul 2017. | 22:33 | NV
crnadak(24)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je u Banja Luci održao sastanak sa ambasadorima i otpravnicima poslova zemalja regiona uz prisustvo ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država i privremenog otpravnika poslova Republike Italije, prenosi agencija Patria.

Na sastanku su prisustvovali ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, Republike Hrvatske Ivan Del Vechio, Republike Srbije Stanimir Vukićević, Republike Albanije za BiH sa sjedištem u Zagrebu Ilir Melo i privremeni otpravnici poslova Republike Italije Alberto Comito, Republike Slovenije Aljaž Zupan i Crne Gore Velimir Šljivančanin.

Glavna tema sastanka bila je analiza rezultata Samita u Trstu i dalji nastavak procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Ministar Crnadak je informisao ambasadore i otpravnike poslova da su Bosna i Hercegovina i region ohrabreni snažnim porukama o izvjesnoj budućnosti regiona u Evropskoj uniji koje su došle od premijera Republike Italije Paola Gentilonija, njemačke kancelarke Angele Merkel, predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona, visoke predstavnice za spoljnu i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini i drugih visokih zvaničnika koji su prisustvovali Samitu.

Ministar Crnadak je izrazio žaljenje što Bosna i Hercegovina u Trstu nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici zbog dnevnopolitičkih razloga i želje jednog broja političara i stranaka da Samit bude neuspješan.

Tokom razgovora ministar Crnadak je pozdravio činjenicu da je Vlada Republike Srpske poništila vlastite zaključke koje je donijela ranije i odustala od svojih prvobitnih nerealnih zahtjeva, te je izrazio uvjerenje da će Ugovor biti potpisan do septembra.

Ministar Crnadak je informisao ambasadore i otpravnike poslova da će Vijeće ministara nastaviti sa provođenjem Reformske agende i sa što bržim ispunjavanjem obaveza na putu ka sticanju kandidatskog statusa za EU, te da je za Bosnu i Hercegovinu Berlinski proces veoma značajan.

Tokom razgovora sa diplomatama, ministar Crnadak je rekao da su za BiH kao i za druge zemlje regiona važni dobri odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama koje imaju značajnu ulogu za razvoj demokratije i stabilnost u regionu.

 

NV / NAP

Na vrh