Crnadak se sastao sa ambasadorom Izraela: Situacija sa predstavništvom RS-a u Izraelu veoma neugodna

22. Apr 2017. | 20:44 | NV
Crnadak - Rodkin(1)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Banja Luci sa ambasadorom Izraela za Bosnu i Hercegovinu Boazom Rodkinom.

Tokom sastanka, ministar Crnadak je rekao da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za dalje unapređenje i osnaživanje odnosa sa Izraelom, što je posebno potvrđeno nedavnom posjetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića Jerusalemu, kao i posjetama na ministarskom nivou.

Ministar je prenio ambasadoru da je situacija sa predstavništvom bh. entiteta Republika Srpska u Izraelu veoma neugodna, ali da se nada da neće utjecati na odnose Izraela sa BiH.

Ministar Crnadak upoznao je najviše funkcionere entiteta Republika Srpske sa ozbiljnošću stavova Vlade Izraela o ovom pitanju, te je izrazio nadu da će, pored institucija na nivou BiH, i institucije Republike Srpske uraditi sve što je potrebno u okviru svojih nadležnost, kako bi postojeći problemi bili prevaziđeni.

Tokom susreta, ministar Crnadak je posebno naglasio da je pitanje poštovanja žrtava holokausta od ogromnog značaja za BiH, te da je visoka delegacija BiH, na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, nedavno posjetila Muzej holokausta Jad Vasem u Jerusalimu, kako bi odala počast žrtvama holokausta.

Ministar Crnadak će 26. aprila u Briselu učestvovati u radu velike konferencije posvećene temi holokausta, gdje će se obratiti na otvaranju konferencije, zajedno sa predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem i ambasadorom Izraela pri EU Ronijem Leshno-Yaarom, o čemu je takođe obavijestio ambasadora Rodkina.

Ministar i ambasador su zajednički  konstatovali da će se i u narednom periodu obostrano nastaviti aktivnosti u cilju razvoja bilateralnih odnosa BiH i Izraela u brojnim oblastima.

 

NV / NAP

Na vrh