Crnadak u Berlinu: SR Njemačkoj stalo do boljeg života u BiH

1. Jun 2017. | 22:19 | NV
crnadak1(2)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 01. juna 2017. godine u Berlinu sa savjetnikom za vanjsku politiku i sigurnost u Kabinetu njemačke kancelarke Angele Merkel Christophom Heusgenom, članovima Parlamentarne grupe za BiH i drugim članovima njemačkog Bundestaga.

Tokom sastanka sa Heusgenom, sagovornici su se složili da su Bosni i Hercegovini neophodni ozbiljni iskoraci u oblasti borbe protiv korupcije, slobode medija i posvećenosti reformama u oblasti vladavine prava.

U razgovoru na navedene teme napravljen je i osvrt na činjenicu da BiH ni do danas nije implementirala presudu u slučaju Sejdić i Finci. Zaključeno je da su kvalitetni odnosi u trouglu Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska osnovni temelj stabilnosti i ekonomskog razvoja u regiji.

Pored navedenog, ministar Crnadak je upoznat da je SR Njemačkoj stalo do boljeg života u BiH, da je snažno posvećena započetim reformama i procesu europskih integracija. Britansko – njemačka inicijativa u odnosu na BiH ocijenjena je kao veoma važna i korisna, te je napomenuto da je istu potrebno obogaćivati i novim idejama. Ministar Crnadak je sugovornika upoznao i da je 2016. godina za Bosnu i Hercegovinu bila izuzetno uspješna za proces EU integracija, te da je isto glavni prioritet vanjske politike BiH i u 2017. godini.

U razgovoru s predsjednicom Parlamentarne grupe za BiH i drugim članovima njemačkog Bundestaga, zaključeno je da je suradnja između dvije zemlje na parlamentarnoj razini predstavlja veoma važan segment unapređenja dobrih bilateralnih odnosa. Članovi Parlamentarne grupe za BiH su naglasili da ulažu napore u razvoj parlamentarnog sustava u BiH, naročito kroz uzajamne posjete i razmjenu iskustva.

Podrška članova Bundestaga je veoma značajna kako u kontekstu bilateralnih odnosa, tako i u procesu EU integracija, posebno imajući u vidu ulogu Bundestaga, odnosno nacionalnih parlamenata država članica EU u procesu EU proširenja.

 

NV

Na vrh