Crnadak: Zašto SNSD za deset godina nije uspio riješiti pitanje klirinškog duga?

11. Jun 2017. | 13:00 | NV
Igor Crnadak 1 Foto Patria(5)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak odgovorio je premijerki RS-a Željki Cvijanović koja je optužila vlast na nivou države da opstruira isplatu klirinškog duga, piše agencija Patria.

“BiH je zemlja koja proizvodi štetu svojim građanima, umjesto da im bude servis. Od samog početka proces isplate klirinškog duga pratile su različite opstrukcije i odugovlačenja u različitim institucijama na nivou BiH. Taj nivo vlasti boluje od hroničnog nedostatka kredibiliteta i tu nema pomoći”, izjavila je jučer Željka Cvijanović.

Ministar Crnadak je istakao kako je Vijeće ministara učinilo sve potrebno po pitanju naplate klirinškog duga, te je pozvao premijerku Cvijanović da objasni zašto do toga nije došlo u posljednjih deset godina kada je SNSD vodio Vijeće ministara.

“Odluka o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije o klirinškom dugu bivšeg SSSR-a prema Bosni i Hercegovini objavljena je u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine 1. juna, a Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je već 2. juna uputilo ruskoj strani notifikaciju o ratifikaciji.

Prema tome, kao i do sada u slučaju klirinškog duga, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine svoje obaveze ispunjava u najkraćim mogućim rokovima.

Ja sam ponosan što sam član Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji je obezbjedio potpisivanje ovog Sporazuma, koji donosi Republici Srpskoj 60 miliona konvertibilnih maraka i koji je koristan za sve građane u Bosni i Hercegovini, te se nadam da novac neće biti iskorišten za dugove koje je napravila aktuelna Vlada Republike Srpske.

Pozivam gospođu Cvijanović da objasni zašto SNSD nije realizovao ovaj sporazum u posljednjih 10 godina koliko je vodio Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i na taj način omogućio da Republika Srpska novac koji joj pripada dobije mnogo ranije”, istakao je ministar Crnadak.

 

NV / NAP

Na vrh