Crnogorska vojska kupuje helikoptere, borbena oklopna vozila, patrolne brodove

9. Jan 2017. | 10:21 | NV
DSC8787-1000x555

Vojska Crne Gore VCG biće modernizovana u narednom periodu, što podrazumijeva nabavku višenamjenskih helikoptera, borbenih oklopnih vozila, modernijih patrolnih brodova, opreme za vazdušno osmatranje, kao i povezivanje sa NATO integrisanim sistemom vazdušne zaštite, najavio je ministar odbrane, Predrag Bošković, prenosi portal cdm.me.

On je, u intervjuu agenciji MINA, rekao da očekuje da će do proljeća svih 28 članica ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, kao i punu podršku nove američke administracije u evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će i u predstojećem periodu biti posvećeno razvoju sposobnosti VCG, što će dalje unaprijediti njenu osnovnu misiju odbrane, učešće u međunarodnim misijama i operacijama i učiniti efikasnijom podršku civilnim institucijama u eventualnim kriznim situacijama.

„U našem fokusu je nastavak opremanja i modernizacije Vojske. To podrazumijeva nabavku višenamjenskih helikoptera, borbenih oklopnih vozila, opreme za vazdušno osmatranje i povezivanje sa NATO integrisanim sistemom vazdušne zaštite, nabavku modernijih patrolnih brodova, kao i modernizaciju postojećih brodova“, rekao je Bošković.

„U cilju jačanja ljudskih potencijala, Dugoročnim planom razvoja odbrane predviđeno je uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka od 2019. godine, za šta je potrebno omogućiti zakonske pretpostavke“, rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, u vrijeme intenzivnog tehnološkog napretka, jasno je da i Vojska mora pratiti trendove u razvoju naoružanja i opreme i u Ministarstvu su u obavezi da, u skladu sa mogućnostima države, obezbijede vojnicima takav vid opremanja.

Bošković je podsjetio da je Strategijskim pregledom odbrane predviđeno da u srednjeročnom periodu, do 2024. godine, Crna Gora obezbijedi da se izdvajanje za odbranu dovede do nivoa od dva odsto od ukupnog bruto domaćeg proizvoda, što je u Alijansi usvojeno kao standard.

„Takvim trendom rasta odbrambenog budžeta, stvorićemo uslove da Vojska bude stabilan sistem i sposobna da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima. Predviđeno je i da se do 2020. godine za modernizaciju i opremanje izdvaja 15 do 20 odsto odbrambenog budžeta na godišnjem nivou, što takođe predstavlja standard u zemljama članicama NATO“, kazao je on.

 

NV / cdm.me

Na vrh