Crnogorski sud prihvatio sporazum Tužilaštva i okrivljenih za terorizam: Priznali da su planirali zauzimanje Skupštine

8. Mar 2017. | 19:06 | NV
sud crna gora

Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić, priznali su na današnjem saslušanju u Višem sudu, da su planirali da nasilno probiju policijski kordon i zauzmu Skupštinu Crne Gore 16. oktobra.

Njih je saslušao predsjednik Višeg suda, sudija Boris Savić koji donio odluku da prihvati sporazume Tužilaštva sa okrivljenima. Petorica okrivljenih su se nagodili sa crnogorskim Tužilastvom da odsluže kaznu od pet mjeseci zatvora.

Priznali da su dio kriminalne organizacije

Specijlno državno tužilaštvo povodom ove odluke Višeg suda saopštilo je da su petorica državljana Srbije, prema dogovoru sa SDT priznali da su bili “dio kriminalne organizacije čiji je plan bio nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore i protivustavno proglašenje Demokratskog fronta za pobjednika demokratskih izbora koji su održani 16.oktobra”.

Kako su naveli iz Tužilaštva, tokom suđenja specijalni državni tužilac kao dokaze iznio je audio iskaz svjedoka Slavka Nikića u trajanju od sat i petnaest minuta, dvadeset jedan razgovor između okrivljenih snimljenih primjenom mjera tajnog nadzora.

“Kao dokaz takođe je iznijet dio sadržaja mobilnog telefona oduzetog od okrivljenog Bratislava Dikića, dio sadržaja mobilnog telefona oduzetog od okrivljenog Mirka Velimirovića, prikazan je dio dokumentacije pribavljene od Republike Srbije pomoću kojih su okrivljenih ruski državljani izlazili i ulazili u Srbiju, dio dokumentacije pribavljene od Poljske koje se tiču ličnih isprava i statusa okrivljenog  Eduarda Šišmakova”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Planirali uđu u Skupštinu i da čekaju naređenja

Prema današnjim iskazima okrivljenih, plan je bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine i čekaju dalja naređenja ukoliko Demokratski front izgubi na parlamentarnim izborima.

Na pitanje kako su planirali da upadnu u Skupštinu odgovorili su da “kad se stvori metež sa masom ljudi upadnu i da se bore sa policijom na šake ako treba”.

Srpski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić 17. februara su u sudnici Višeg suda priznali da su bili dio kriminalne organizacije.

U pritvoru su ostali bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, zatim Branka Milić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević i Milan Dušić. Prije mjesec njima se pridružio i Mihailo Čađenović, vozač Andrije Mandića, lidera Demokratskog fronta.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić ranije je najavio da je april rok za podizanje optužnica u ovom predmetu, te da će on biti ispoštovan.

Andrija Mandić i Milan Knežević, jedina dvojica osumnjičenih političara iz DF, tokom saslušanja negirali su da poznaju bilo koga od osoba za koje tužilaštvo tvrdi da su planirali izazivanje haosa na dan parlamentarnih izbora.

NV / cdm.me

Oznake:

Na vrh