CRS i Općina Žepče pomažu poljoprivrednim proizvođačima

27. May 2017. | 14:17 | NV
Zepce1

Zasadi u 25 plastenika u općini Žepče, na ukupnoj površini od 4,5 dunuma, trebali bi do kraja sezone uroditi sa 55 tona povrća. Tome je prethodila analiza zemljišta, postavljeni su plastenici, nabavljen je certificirani sadni materijal, te su provedene edukacije, a agronomi su pružili stručnu podršku za proizvođače, koja prati proizvodnju na terenu. Također, formirana je i mreža proizvođača, koji će preko obrta „EKO-EKO-PLAST“, imati osiguran otkup.

Navedeno je osigurano kroz zajednički projekt američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS) i Općine Žepče, preko općinske Razvojne agencije, kojim će se osigurati uvjeti za održiv ekonomski rast, otvaranje radnih mjesta u poljoprivredi i jačanje i razvoj poljoprivrednog sektora kroz podršku intenziviranju plasteničke proizvodnje u općini Žepče.

Jedan od osnovnih ciljeva zajedničkih napora CRS-a i Općine Žepče je i lakši plasman proizvoda na tržište kroz povećanje količine i kvalitete proizvoda i međusobno uvezivanje malih proizvođača. Navedeno će se postići kroz povećanje konkurentnosti plasteničke proizvodnje podizanjem novih i proširenjem postojećih proizvodnih kapaciteta – plastenika, osiguranjem boljih uvjeta proizvodnje i boljom educiranošću proizvođača.

Ovo je jedan u nizu projekata koje CRS provodi sa ciljem širenja poljoprivredne proizvodnje i osnaživanja lokalnih proizvođača, kako bi bili konkurentiji na evropskom tržištu, na taj način osiguravajući sebi i svojim obiteljima sredstva za život.

NV

Na vrh