Čuvari kapije grada: Premijera dokumentarnog filma o brigadi koja je čuvala kapiju opkoljenog Sarajeva

25. Jul 2017. | 15:09 | NV
cuvari kapije grada1

U okviru obilježavanja 25. godišnjice od formiranja “4. Viteške motorizovane brigade” u četvrtak 27. jula u 20 sati u Kogresnoj sali Hotela “Hills” na Ilidži održaće se svečana premijera dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada” koji govori o  ratnom putu brigade koja je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokoloviće, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim tim i kapiju opkoljenog Sarajeva.

“Želja nam je bila da ispričamo priču o jednoj brigadi, u čemu smo kroz ovaj film uspjeli zahvaljujući sagovornicima i svjedocima ratnih dešavanja koji su svojim svjedočenjima prenijeli dio priče i junaštva pripadnika “4. Viteške motorizovane brigade” u odbrani slobodnih prostora Općine Ilidža, kapije grada Sarajeva i doprinosa očuvanja Bosne i Hercegovine”, kažu iz Udruženja “4. Viteška motorizovana brigada“ koje potpisuje i autorstvo filma, uz posebnu zahvalu porodicama šehida i poginulih boraca na hrabrosti i snazi kojima čuvaju uspomenu na najbolje sinove i kćeri “4. Viteške motorizovane brigade”.

Iz Udruženja kažu da su kroz dokumentarni film željeli prikazati ulogu i put ove brigade na svim ratištima na kojima je učestvovala, kao i dijelu priče o gradnji i obezbjeđenju tunela “D-B” koji je bio jedina veza opkoljenog Sarajeva sa ostatkom svijeta, dijelu priče o opsadi Sarajeva o kojem se manje zna – o njenom nastavku, o tome šta je onoga ko bi tunelom izašao iz opkoljenog Sarajeva dalje čekalo.

“O tunelu su se pričale priče, a mnogi su mislili da izlaskom u Butmir prestaju svi njihovi problemi i da baš tu počinje dugo sanjani mir. Priča je bila drugačija, opsada tu nije prestajala, nego se samo nastavljala. Film daje odgovore na mnoga otvorena pitanja, priča priču o hrabrim borcima koji su čuvali kapiju opkoljenog grada kako bi onima unutar obruča sačuvali bar djelić nade, i kako bi kapija gavnog grada tokom najduže opsade u istoriji modernog ratovanja ostala otključana”, kažu iz Udruženja “4. Viteška motorizovana brigada“ koje i ove godine nizom aktivnosti obilježava godišnjicu formiranja ove brigade.

Produkciju dokumentarnog filma “Čuvari kapije grada” potpisuje “Source”, a kako ističu iz Udruženja “4. Viteška motorizovana brigada“ snimanje filma podržali su “Fond Memorijala – Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida”, Ministarstvo za boračka pitanja KS, Općina Ilidža i privrednici općine Ilidža.

cuvari kapije grada2

NV

Na vrh