Da li će entitet Republika Srpska bankrotirati?

10. Apr 2017. | 11:17 | NV
43130

Republika Srpska nije ni blizu bankrota, uvjerava predsjednik Republike Srpske. Slušajući Dodika, neupućeni bi pomislili da živimo u Kaliforniji, ali nije tako, uzvraća lider SDS-a Vukota Govedarica, prenosi rtvbn.com.

U međuvremenu, vlast Srpske nastavlja sa zaduživanjem. Tako je Vlada RS-a prošle sedmice zadužila taj entitet prodajom trezorskih zapisa za novih 21,8 miliona maraka, iako je planirala da se zaduži za 15 miliona.

Prodajom trezorskih zapisa Vlada ponovo spasava budžet, a razlog novog zaduživanja je to što se ne zna da li će uskoro stići sljedeća tranša kredita MMF-a, kažu ekonomisti.

“To je očigledno zaista turbulentna situacija, jer nije baš jasno koliko će biti sredstava raspoloživih za otplatu dospjelih ili onih kredita koji dospevaju i s druge strane zadovoljavanja ovih tekućih koje Vlada ima i koji prave ozbiljne probleme od željeznica do poljoprivrednika i nadalje prema subvencijama i ostalim obavezama iz budžeta”, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Zaduživanje Republike Srpske na tržištu kapitala može se očekivati i u narednom periodu, jer je izvjesno da u BiH u dogledno vrijeme neće stići novac od kredita MMF-a, objašnjava Pavlović.

Ukupan dug Republike Srpske veći je od 5 milijardi maraka, a više od 40 posto budžeta Srpske ide na otplatu dugova domaćim i stranim kreditorima.

 

NV / rtvbn.ba

Na vrh