Dačić: Kosovo ne može da bude specifičan i izdvojen slučaj, Srbija podržava jedinstvenu Španiju

3. Oct 2017. | 09:58 | NV
ivica_dacic

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je danas izjavio da Kosovo ne može da bude izdvojen i specifičan slučaj, kako su jučer ocijenili zvaničnici Evropske komisije izjavom da se ne mogu porediti Kosovo i Katalonija.

“To je jednostrani akt Katalonije, kao što je bio jednostrani akt Kosova, a međunarodna zajednica i Evropska unija kažu da je Španija članica EU, a šta to konkretno znači?”, kazao je Dačić za RTS.

Dačić je rekao da Kosovo ne može da bude izdvojen slučaj i da je kršenje međunarodnog prava to što je učinjeno Srbiji, kao što i postupak Katalonije nije u skladu s međunarodnim pravom.

“Upozoravali smo da je to ‘Pandorina kutija’ koja se neće završiti samo na nezavisnosti Kosova”, izjavio je on.

Dačić je ocijenio da se na primjeru Kosova pokazalo da su mogući jednostrani potezi i da sve zavisi od velikih sila.

On je još ponovio da je Španija prijatelj Srbije i da podržava jedinstvenu Španiju. “Ne treba da se miješamo u unutrašnje stvari Španije, i nije na nama da o tome odlučujemo. Mi smo protiv ovakvih odluka jer to nije u skladu s međunarodnim pravom”, kazao je Dačić.

Komentarišući to što je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenan Čanak bio u Barceloni u vrijeme referenduma, Dačić je rekao da u “Srbiji postoji nakaradna politika, kao u Briselu”.

 

NV / Beta

Na vrh