Dačić: Pored Hrvatske, rezerve je imala i Bugarska

13. Dec 2016. | 10:40 | NV
290432

Pored Hrvatske koja je blokirala otvaranje poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje, određene rezerve imala je i Bugarska, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, navodeći da teoretski još postoji mogućnost da se danas u Briselu otvori i to poglavlje u pregovorima Srbije sa EU.

Dačić je za RTS rekao da je premijer Aleksandar Vučić, koji se sinoć vratio iz Brisela zbog toga što EU nije otklonila prepreke za otvaranje i poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, odnosno nije postignut dogovor sa Hrvatskom da povuče svoju blokadu, do kasno u noć radio i bio je u kontaktu sa najvažnijim političkim ličnostima u EU.

“Vidjećemo šta će se dalje desiti. Srbija ima svoj put ka EU, ali Srbija neće nikome dozvoliti da je ponižava, vrijeđa, a naročito da je uslovljava… za otvaranje svakog poglavlja moramo da vodimo specijalne ratove sa pojedinim zemljama ili sa čelnicima EU”, kaže Dačić.

“Ne mogu da vjerujem da ta moćna EU ne može da utiče na jednu Hrvatsku i na jednu Bugarsku… na Hrvatsku da li će dati ili neće dati saglasnost na određena poglavlja. Razumijem opterećenost i frustracije koje Hrvatska ima u odnosu na Srbiju, na uspjehe koje Srbija postiže, ali to apsolutno ne doprinosi stabilnosti u regionu”, rekao je Dačić.

 

NV / Tanjug

Na vrh