Dan Evrope u BiH: EU info centar organizovao izložbu fotografija “Putovanje kroz Evropu“

12. May 2017. | 22:19 | NV
Izlozba Putovanje kroz Evropu 3

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Dana Evrope, EU info centar u BiH i Ambasada Grčke u BiH su 10. maja u prostorijama EU info centra organizovali izložbu fotografija pod nazivom “Putovanje kroz Evropu“ istaknute grčke fotografkinje Dionysie Alexiadi.

Izložba sadrži 32 fotografije koje oslikavaju pogled na ljepotu evropskih gradova kroz objektiv fotografkinje Dionysie Alexiadi.

Otvarajući izložbu, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark je ukazao na raznolikost kulturnog naslijeđa i svjetsku prirodu zemalja prikazanih na fotografijama.

“EU podržava i snažno podstiče sve inicijative koje promovišu kozmopolitsku prirodu bh. kulture i kulturnog naslijeđa, budući da to znatno doprinosi stvaranju evropskog identiteta i omogućava građanima da bolje shvate sadašnjost kroz zajedničku interpretaciju prošlosti koju dijelimo”, rekao je ambasador.

Autorica izložbe, Dionizija Alexiadi, objasnila je svoju strast za putovanjima i razlog zašto se na prvi pogled zaljubila u Sarajevo.

“Fotografije su sa mojih putovanja Evropom posljednjih godina. Fokusirala sam se na krajolike i gradove različitih zemalja. Osim hramova, otoka i krajolika moje rodne zemlje Grčke, također sam uključila i fotografije moje posljednje posjete Sarajevu, multikulturnom gradu bogate istorije, koji me odmah impresionirao. Veselim se novoj posjeti i putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu kao i bilježenju ove ljepote mojim objektivom”, rekla je Alexiadi.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Grčke u BiH, Georgios Iliopoulos iskoristio je ovu priliku da istakne bogatstvo evropske kulture.

“Kad putujemo Evropom, divimo se raznolikosti svake zemlje, ali istovremeno ta raznolikost izgleda vrlo poznato svima nama. Zato smo ovu izložbu koja prikazuje prekrasne gradove Evrope organizovali povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH. Kroz galeriju fotografija, autorica izložbe stvara dojam koji svaki putnik ima prilikom posjete popularnim odredištima, a tu su razlike koji nas spajaju”, rekao je ambasador Iliopoulos.

Dionysia Alexiadi rođena je na ostrvu Zakynthos i odrasla je u Atini. Studirala je fotografiju pri AKTO – odsjek za fotografiju, gdje je diplomirala 1981. godine. Osim fotografije, studirala je slikarstvo, a tokom petogodišnjeg boravka u Londonu diplomirala je dizajn enterijera i historiju umjetnosti 1989. godine. Tokom posljednjih nekoliko godina putovala je širom svijeta baveći se fotografijom.

Izložba će biti otvorena za javnost u EU Info centru (adresa: Skenderija 3a, Sarajevo), radnim danima od 09:30 do 17:30 sati do 17. maja.

NV

Na vrh