Danak tehnologiji: Generacije mladih sa krivim vratovima

17. Apr 2017. | 09:35 | NV
daily mail

Hirurzi navode da je u porastu broj pacijenata sa bolovima u vratu i gornjem delu leđa, koje uzrokuje loš stav izazvan dugotrajnim korištenjem mobilnih telefona, prenosi B92.

Riječ je pretežno o mladim pacijentima za koje su problem takve vrste do sada bili neuobičajeni, navode autori istraživanja objavljenom u časopisu “The Spine”.

“Rendgenski snimci pokazali su da se kičma, na mjestu na kojem je po pravilu zakrivljena unazad, krivi u suprotnom smeru, što uzrokuje svakodnevno višečasovno korišćenje mobilnih telefona”, rekao je neurohirurg i spinalni hirurg Tod Lanman iz Medicinskog centra “Sedar-Sinaj” u Los Angelesu, koautor studije.

“Dok pacijenti dođu do nas, bolovi i deformiteti kičme su već tu”, dodao je.

Najveći problem predstavlja činjenica da lejkari trenutno ne mogu sa sigurnošću da znaju kakve će posljedice po buduće generacije imati svakodnevna upotreba mobilnih telefona.

Prethodne studije pokazale su da se vrat ljudi prilikom upotrebe ovih uređaja savija pod uglom od 45 stepeni, a stav se drastično pogoršava ukoliko osoba sjedi.

U prirodnom položaju, glava teži 4.5 do 5.5 kilograma. Pod uglom od 15 stepeni, osjećaj je kao da na ramenima nosimo 12 kilograma težine, dok je pritisak na kičmu u položaju od 60 stepeni jednak nošenju 27 kilograma, piše Daily Mail.

“Da li to znači da će današnjim 8-godišnjacima biti potrebna operacija već sa 28 godina? Njihova kičma još raste, oni se tek razvijaju, tako da ne znamo kakve bi sve posljedice mogle da imaju ove promjene u normalnoj anatomiji”, zaključuje Lanman.

 

NV / B92 / Daily Mail

Oznake: >

Na vrh