Danska ne želi da prihvati izbjeglice po sistemu kvota UNHCR ove godine

9. Sep 2017. | 20:49 | NV
53346

Danska ne želi da prihvati izbjeglice ove godine u okviru sistema kvota Ujedinjenih nacija, izjavila je danas danska ministrica za imigraciju i integraciju Inger Stojberg.

Agencija UNHCR postigla je sporazume s državama, među kojima je i Danska, da svake godine prihvate određen broj izbjeglica, a Danska je od 1989. godine primala oko 500 izbjeglica svake godine na osnovu tog sistema kvota.

Danska manjinska vlada desnog centra sada ne želi da prihvati tu obavezu, rekla je Stojberg koja se smatra predstavnicom tvrde linije po pitanju imigranata.

“Ne vjerujem da ove godine imamo prostora za izbjeglice prema sistemu kvota”, kazala je Stojberg.

Ona je navela da je Danska od 2012. godine primila oko 56.000 tražilaca azila i da se očekuje da mnogi od njih pokušaju da u tu zemlju dovedu rođake, kao i da prvo treba integrisati one koji su već u Danskoj.

Antiimigrantska Danska narodna partija koja pruža podršku manjinskoj vladi, podržava prijedlog novog zakona protiv primanja izbjeglica, dok se mala opoziciona Socijalistička narodna partija tome protivi i navodi da se zatvaranjem vrata tim izbjeglicama okreću leđa “najslabijim izbjeglicama na svijetu”.

Danska je prihvatila oko 20.000 tražilaca azila 2015. godine, što je mali broj u poređenju sa susjednom Švedskom i Njemačkom.

Stojberg je prošle godine rekla da je prijem izbjeglica kroz program UNHCR odložen, navodeći da danske opštine treba da imaju “nešto prostora za disanje kako bi bolje brinule o onima koji su već došli”.

 

NV / Beta

Oznake: > >

Na vrh