Daul: Političke elite su se previše odvojile od građana

5. Oct 2017. | 22:01 | NV
daul

Predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Joseph Daul imao je danas radni ručak sa članovima Predsjedništva BiH, piše agencija Patria.

“U ova tri dana sam saznao mnogo toga. Najviše me brine distanca između političkih elita i građana. Distanca, koja se probudila posljednjih godina. Političari moraju uvijek slušati ono što govore njihovi građani. Moraju ih slušati i služiti svojoj zemlji. Neophodno je osigurati dijalog između političkih stranaka. Tri ovdašnje stranke koje su na vlasti pripadaju Evropskoj narodnoj političkoj partiji i kao takve moraju snositi odgovornost”, kazao je Daul na konferenciji za medije nakon radnog ručka.

Daul je istakao kako poltičari misle samo na svoje sljedeće izbore, a da je potrebno tražiti državnike koji misle na buduće naraštaje.

“Ono čime sam ja bio neprijatno iznenađen je sistem obrazovanja u BiH. Taj sistem obrazovanja apsolutno mora biti promijenjen. Nisam mogao vjerovati da se ovdje mogu kupiti fakultetske diplome. Ne mogu ni na koji način opravdati to što se u ovoj zemlji dešava zbog korupcije”, kaže Daul.

Predsjednik EPP-a je dodao i kako je veliki problem za ovu zemlju odlazak mladih iz države.

“Kada sam se sastajao sa studentima, mladim ljudima i njihovim roditeljima i kada su mi govorili da im treba viza za odlazak odavde, potpuno ih razumijem”, poručio je Daul.

Daul je istakao da ne želi zvučati negativno, ali da je iz razgovora sa ambasadorima stranih zemalja u BiH stekao dojam kako je stanje loše. Još je istakao kako je jedan od najboljih sastanaka u našoj zemlji imao s reisom Kavazovićem.

“Nisam striktno negativan, sve ono o čemu sam razgovarao sa ambasadorima koji su ovdje, svi dijele moje mišljenje. Naš moto ovdje je: Borba za vladavinu prava, protiv korupcije i nezavisno pravosuđe. Jedan od najboljih sastanaka koje sam imao je sastanak sa reisom. Dijelimo mišljenja o mnogim stvarima, viđenje svijeta i o tome kako se problemi trebaju rješavati u muslimanskom svijetu”, zaključio je Daul.

 

NV / NAP

Na vrh