Deficit budžeta RS je 377 miliona KM?

5. Oct 2017. | 09:53 | NV
vlada rs(5)

Deficit budžeta Republike Srpske nije ni vladinih 45, a ni Šnjegotinih 170 miliona maraka. Stvarni minus koji je prošle godine napravila Vlada Republike Srpske, zajedno sa fondovima, je 377 miliona maraka. Do najnovijeg podatka došao je ekonomista Zoran Pavlović, analizirajući sve prihode i rashode, prenesene obaveze, ali i ono što nije navedeno u izvještaju. Ispostavilo se da je minus mnogo veći od prikazanog, javlja BN TV.

’’Privremeni izvještaj revizora prije tri mjeseca za 15 ministarstava i za Fond PIO i Fond zdravstva konstatovao je deficit od 377 miliona. Ovo od 175 miliona KM je deficit koji je vezan samo za rad Vlade bez fonodva’’, rekao je u izjavi BN TV ekonomista Zoran Pavlović.

On navodi da je revizor, očto pod pritiskom, odustao od toga da se prikaže stvarno finasijsko stanje u budžetu.

“Bez fonodva – krajnji revizorski zbir je bio 170 miliona. Vlast je to demantovala i natjerala glavnog revizora Duška Šnjegotu da podnese ostavku. Šnjegota nije pogriješio”, tvrdi Pavlović  i dodaje da se vlast ’’vadi’’ na osnovu različitog tumačenja računovodstvenih standarda i metoda.

’’Ono što je nesporno jeste da postoje standardi revizorskih izvjestaja i to Glavna sluzba jako dobro poštuje. Da li ćete vi sada reći – jeste to je tako, ali ako uzmemo u obzir da nismo prenijeli iz 2016. godine 130 miliona KM, mi bismo zaista imali 45 miliona deficita. Ali mi smo ih prenijeli. Ta sredstva i ukupan dug se nije promijenio i on iznosi 175 miliona’’, izračunao je Pavlović.

Šef finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija ne želi ni da čuje za ovakve informacije i po njemu deficit nije veći od 45 miliona.

’’Nemamo toliki deficit. Nemamo. Žao mi je koleginice što se to ne uklapa u vašu novinarsku politiku’’, rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Vlada će se držati svog proračuna, posebno nakon činjenice da je i MMF potvrdio da je finansijaki izvještaj vlasti o deficitu budžeta  tačan.

’’Ono što tvrdim je da je finansijski izvještaj koje su vlasti RS dostavile misiji MMF-a, tačan, i u skladu za međunarodnim računovodstvenim standardim’’, izjavio je Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

Sve je to smišljeno. Ekonomisti kažu da taktika vlasti i MMF-a nije bez razloga.

’’Njima treba da situacija sa deficitom bude na nivou 45 miliona, jer na taj način daju veće manevarske mogućnosti svojim finansijerima da finansiraju projekte u BiH’’, kaže Pavlović.

 

Ekonomisti jedno, vlast i MMF drugo, opozicija treće

Opozicija tvrdi da međunarodni kreditori nisu ti koji mogu da tumače izvještaj glavnog revizora.

Upravo taj izvještaj je napravio opštu dramu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja se završila zabranom ulaska opozicionim poslanicima u malu salu, gdje je većina prihvatila ostavku glavnog revizora.

Još tada je Duško Šnjegota rekao da će se o svemu izjasniti – ali to do danas nije uradio.

 

NV / TV BN

Na vrh