Demobilisani borci HVO-a: Imamo iste zahtjeve kao pripadnici Armije R BiH – neka se objavi spisak lažnih boraca

25. Jul 2017. | 15:58 | NV
20170725_131214

Oko dvadesetak bivših boraca HVO-a iz zapadne Hercegovine protestuju ispred zgrade Federalnog parlamenta, zbog, naveli su, nepravednog odnosa federalnih vlasti prema njima, javlja agencija Patria.

Ovi demobilisani borci imaju iste zahtjeve kao i bivši borci Armije RBiH, koji već nekoliko sedmica protestuju ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu.

Borci traže da vlasti objave spisak svih onih koji primaju boračke naknade, traže zaposlenje ili socijalnu pomoć od 320 KM za borce koji nemaju nikakva primanja, traže zdravstveno osiguranje za sve demobilisane borce, te ukidanje većine od 1.600 boračkih udruženja koliko ih ima u Federaciji.

Bivšim pripadnicima HVO-a ispred Federalnog parlamenta pridružilo se i nekoliko demobilisanih boraca Armije RBiH.

“Zahtjevi boraca HVO-a i Armije BiH su isti. Tražimo da vlast ukine davanja za one koji nisu bili u ratu, a takvih je mnogo, i da ta sredstva usmjere prema onima koji su branili ovu zemlju, a sada nemaju nikakva prava“, poručuju demobilisani borci ispred Federalnog parlamenta.

“Došli smo ovdje iz Ljubuškog. Među nama ima i onih koji su gladni. Zbog čega vlast to dopušta“ , pitaju se.

U zgradu Parlamenta tokom dana ušao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Borci mu zamjeraju što ih nije ni pozdravio.

“Prošao je sa policijskom pratnjom. Ispred Parlamenta je više policajca nego nas koji protestujemo. Koga se vlast boji. Mi ne želimo probleme. Tražimo samo pravdu“.

Govori se o oko 230.000 boraca Armije RBiH i nešto više od 30.000 boraca HVO tokom 1995. godine kada je završen rat u BiH. Iako je veliki broj boraca umro nakon rata, na spisku onih koji primaju boračke naknade sada je više od tog broja.

Federalni premijer Fadil Novalić  nedavno je rekao da Vlada izdvaja 570 miliona KM godišnje za borčku populaciju. Borci smatraju da najmanje 30 posto tog novca ide u ruke onih koji nikada pušku nisu ni vidjeli.

 

NV / NAP

Na vrh