Demobilisani borci ponovo stupili u štrajk glađu

24. Aug 2017. | 18:34 | NV
borci(15)

Demobilisani borci koji već više od dva mjeseca protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu ponovo su stupili u štrajk glađu, piše novinska agencija Patria.

Njih 16 je u sedam sati odlučilo stupiti u štrajk glađu, kako bi na taj način pokušali doći do svojih prava.

Borci su prije tri dana započeli štrajk glađu, ali su nakon što je četvorici pozlilo na preporuku ljekara prekinuli štrajk. Tada su poručili kako će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, nastaviti štrajk u četvrtak, a s obzirom da se ništa nije promijenilo u njihovu korist, danas su odlučili ponovo stupiti u štrajk glađu.

Među borcima koji su stupili u štrajk nalaze se i dvije žene.

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević pozvao je u ponedjeljak borce da odrede svoje predstavnike za pregovore s Vladom, ali borci to odbijaju, jer smatraju da su svi dosadašnji predstavnici sklopili dogovore s Vladom i zadovoljni otišli svojim kućama, dok oni i dalje čekaju ispred zgrade Vlade.

Podsjećamo, borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se on javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, te besplatno liječenje.

Iz Vlade ne žele raspravljati na ovu temu tvrdeći da bi dodatni izdaci za ovu kategoriju doveli Federaciju pred bankrot. No, niko još iz Vlade FBiH neće da pojasni zašto se odlučnije ne krene s objavom registra i kako se uopće do sada radilo bez njega.

 

NV / NAP

Na vrh