Demobilisani borci poručili Bukvareviću: Nema pregovarača, imate rok do srijede da dođete u Kamp

22. Aug 2017. | 17:45 | NV
kamp pismo1

Demobilisani borci koji već dva mjeseca traže svoja prava ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu obustavili su započeti štrajk glađu, zbog teškog zdravstvenog stanja, ali su najavili novi u četvrtak ukoliko im se ne obrati do srijede do 22 sata ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, piše agencija Patria.

Ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević pozvao je u ponedjeljak borce da odrede svoje predstavnike i da se sastanu s njim, ali je danas stigao odgovor u kojem jasno stoji “da nema pregovaračkog tima, jer su borci svjesni da pregovarači uđu u Vladu i zatim nestanu”

“Po stoti put vam kažemo da pregovora niti pregovarača iz Kampa sa Vladom nema, jer iskustvo nam govori da su svi pregovarači koji su ulazili u Vladu otišli zadovoljni i nema ih danas u kampu ni bilo gdje. Mi znamo da vi zbrinjavata samo “pregovarače”. Od vas zahtijevamo da nam se obratite u Kampu najkasnije do 22 sata u srijedu. U protivnom štrajk glađu se nastavlja od četvrtka”, stoji u pismu.

Podsjećamo, borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se on javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, te besplatno liječenje.

Iz Vlade ne žele raspravljati na ovu temu tvrdeći da bi dodatni izdaci za ovu kategoriju doveli Federaciju pred bankrot. No, niko još iz Vlade FBiH neće da pojasni zašto se odlučnije ne krene s objavom registra i kako se uopće do sada radilo bez njega.

 

NV / NAP

Na vrh