Demokratska fronta: Vratiti FUP u službu građana, a ne da bude privatna policija moćnika iz SDA i HDZ

14. Aug 2017. | 21:38 | NV
df(41)

Demokratska fronta zahtijeva od Parlamenta Federacije BiH i svih drugih nadležnih institucija i organizacija da zaustavi samovolju direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, koji ohrabren podrškom ministra unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom više ne bira način svog djelovanja pri tome kršeći niz zakona, prenosi agenija Patria.

Posljednji primjer za to je konkurs za prijem kadeta u Specijalnu jedinicu FUP-a. Mediji već danima bruje o Lukačevom brisanju četiri kandidata koji su bili među prvih 15 na listi koji su zamijenjeni daleko lošije rangiranim kandidatima da bi se zadovoljio “nacionalni balans”, piše NAP.

Lukač je samoinicijativno promijenio spisak iako Policijski odbor još uvijek nije razmatrao žalbe kandidata.

“Ovo je još jednom pokazalo da se konačno u ovoj oblasti mora pristupiti stopostotnoj primjeni Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Poznato je da duži period ne postoji instrument nadzora u radu Lukača, te je neophodno pokrenuti nezavisne parlamentarne istrage i nadzor nad radom Federalne uprave policije i njenog direktora.

Zastrašujuće su ispovijesti kandidata koji su obrisani s liste kandidata i koji nisu primljeni samo jer nisu podobni.

Zastrašujuće je da do sada nema reakcije nadležnih na pismo koje je jedan od kandidata poslao na više adresa, a u kojima iznosi podatke o primljenim kandidatima.

Ne ulazeći u istinitost navoda jer to bi trebale provjeravati sigurnosne službe, ne možemo da se ne zapitamo da li Specijalnoj jedinici zaista trebaju osobe od 35 godina što se za policijske strukture smatra skoro pa krajem aktivne službe.

Mi iz DF-a pozivamo direktora Lukača i ministra Čamparu da poštuju Zakon o policijskim službenicima FBiH i da ne vrše diskriminaciju kandidata.

Očekuje se od Parlamenta FBiH da smogne snage i osigura provođenje nadzora i tako vrati Federalnu policiju u službu njenih građana, a ne da ona bude privatna policija u službi moćnika iz SDA i HDZ BiH, kao što je danas.”

 

NV / NAP

Na vrh