Direktor CIA Mike Pompeo: Wikileaks je neprijateljska strana obavještajna služba

14. Apr 2017. | 07:57 | NV
UNITED STATES – FEBRUARY 8: Rep. Mike Pompeo, R-Kan., speaks during the House Energy and Power Subcommittee hearing on "The American Energy Initiative: What EPA's Utility MACT (maximum achievable control technology) Rule Will Cost U.S. Consumers" on Wednesday, Feb. 8, 2012. (Photo By Bill Clark/CQ Roll Call)

Direktor američke obavještajne službe CIA Mike Pompeo osudio je grupu WikiLeaks i nazvao je “neprijateljskom obavještajnom službom” koja je prijetnja državnoj bezbjednosti SAD.

U svom prvom javnom govoru otkako je na čelu obavještajne agencije, taj bivši republikanski kongresmen je zaoštiro neprijateljski stav svoje agencije prema “Wikileaksu” i njegovom osnivaču, Julijanu Assangeu, optužujući ih da imaju zajednički cilj sa diktatorima. Dok “Assange i njegova sorta” tvrde da djeluju u ime slobode i privatnosti, Pompeo je rekao da je u stvari, njihova misija “veličanje samih sebe kroz uništavanje zapadnih vrijednosti”.

“Wikileaks i djeluje i govori kao neprijateljska obavještajna služba”, rekao je Pompeo.

Američki predsjednik Donald Trump je prije nego što je izabran na tu dužnost govorio da je sretan što Wikileaks objavljuje privatne, politički štetne mailove menadžera kampanje njegove rivalke Hillary Clinton, Johna Podeste. Bijela kuća je branila predsjednika, rekavši da je velika razlika između objavljivanja ukradenih, ličnih email poruka političkih figura i arhiva nacionalne bezbjednosti, kao što je CIA.

Wikileaks je prošlog mjeseca objavio skoro 8.000 dokumenata za koja kaže da otkrivaju tajne o djelovanju CIA. Prethodno je ta organizacija objavila 250.000 depeša State departmenta i osramotila vojsku SAD objavljivanjem stotina hiljada njenih dokumenata iz Iraka i Afganistana.

Pomepo je naveo da su u januaru američki obavještajci utvrdili da je vojna obavještajna služba Rusije upotrijebila Wikileaks da objavi podatke dobijene kroz elektronsku špijunažu rukovodstva američke Demokratske stranke. On je rekao i da su američki obavještajci utvrdili da je ruska državna televizijska mreža RT aktivno sarađivala s Wikileaksom

On je također kritikovao Edwarda Snowdena bivšeg službenika Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) koji je objavio dokumenata koja otkrivaju državne programe nadzora. Snowden sada živi u Rusiji.

Assange, Australijanac, četiri godine živi u Ambasadi Ekvadora u Londonu. On je dobio politički azil pošto je izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga terete za silovanje. On je izrazio spremnost da se preda švedskim vlastima pod uslovom da ga oni neće isporučiti u SAD.

“Dok činimo sve što možemo da tiho prikupimo informacije o onima koji su veoma realna opasnost po našu zemlju, pojedinci poput Julijana Assangea i Edwarda Snowdena nastoje da iskoriste te informacije da bi sebi pravili imena”, rekao je Pompeo u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. “Dok god prave buku, nije ih briga o životima koje stavljaju u opasnost ili o šteti koju prouzrokuju po nacionalnu bezbjednost”.

U komentaru objavljenom u srijedu u “Washington Postu”, Assange je branio svoja otkrića koja je opisao kao “istinu o prekoračenju i zloupotrebi moćnih u tajnosti”.

“Naša najnovija otkrića opisuju kako je u programu informatičkog ratovanja, vrijednosti više milijardi dolara, CIA stvorila opasno cyber-oružje, upereno u proizvode privatnih kompanija za široku potrošnju, a zatim kako je izgubila kontrolu nad svojim cyber-arsenalom”, napisao je Assange.

Pompeo nije potvrdio da sredstva cyber-špijunaže koja je objavio Wikileaks pripadaju CIA. Od objavljivanja tog otkrića, američka vlada ga nije potvrdila, osim što je predsjednik Trump rekao u jednom intervjuu da je “CIA hakovana, i mnoge stvari su uzete”.

U ponedeljak je jedna kompanija iz Kalifornije za sigurnost računara rekla da su sredstva koja je objelodanio Wikileaks povezana sa 40 špijunskih operacija u 16 zemalja. Korporacija “Simantek” ih je povezala sa elektronskom infiltracijom u međunarodne, finansijske, energetske i vazduhoplovne organizacije širom svijeta.

 

NV / Beta / foto Zero Hedge

Na vrh