Dodik o američkim sankcijama: Ponosan sam

18. Jan 2017. | 12:00 | NV
milorad_dodik_un

“Osjećam se ponosno i ovo ne doživljavam kao kaznu jer je ovo dokaz da nisam bio spreman da trgujem interesima RS-a”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u obraćanju novinarima, nakon što su mu SAD uvele sankcije zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi bhrt.ba.

Dodik je u obraćanju novinarima u Banja Luci rekao  da ovo nisu sankcije RS-a i da se osjeća ponosno jer je to dokaz da nije htio trgovati interesima RS-a.

“Osjećam se ponosno i ovo ne doživljavam kao kaznu jer je ovo dokaz da nisam bio spreman da trgujem interesima RS-a u momentu kada su to od mene očekivali. Odluka je deplasirana jer oni koji su je donijeli znaju savršeno dobro da ja nemam nikakvu imovinu u SAD-u. Nemam ni imovinu, niti bilo kakav račun. U tom pogledu, deplasirano je zabranjivati nešto kad ono ne postoji”, otvorio je konferenciju za medije Milorad Dodik.

On je kazao da je ponosan što u vremenu od kada vodi RS nije bio spreman popustiti pod silnim pritiscima američke administracije te izvršiti reformu policije, Butmirski proces i izmjenu Ustava BiH te što nije ukinuo Dan RS-a koji će nastaviti slaviti.

 

RS pod žestokim pritiskom SAD

RS entitet je, prema njegovim riječima, pod žestokim pritiskom Ambasade SAD-a u BiH koja je probošnjačka.

“Ovo nisu sankcije SAD-a, već onih koji su poraženi na izborima u Americi. Teško je govoriti o ovom potezu administracije kao o potezu države”, rekao je Dodik.

Istakao je da je za posljednjih deset godina čuo mnogo prijetnji od aktuelne američke administracije koja ga je spriječila i da ode na inauguraciju Donalda Trampa (Trump).

Prema njegovim riječima, za rušilačku politiku optužili su ga oni koji su rušili Dejtonski mirovni sporazum i koji su kreirali državu koja ne može preživjeti.

Dodik je kazao da će izaći na vidjelo da li je u svemu bilo onih i iz BiH i RS-a koji su uticali na to da bude stavljen na crnu listu. Dodao je da ova odluka američke administracije neće uticati na njegove stavove.

 

Maureen Cormack je neprijatelj Srba i RS i nepoželjna je u RS

Posebno je kritikovao ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack:

“Ako je neko mislio da će ovakom odlukom poražene američke administracije utjecati na moje političke stavove, grdno se vara. Cormack je lično lažno informisala Washington o situaciji u BiH. SAD nemaju neku izrazitu politiku prema ovim dijelovima svijeta, ali je i poznato da su te politike kreirali ambasadori. Ona je lično dokazani neprijatelj Srba i RS-a, i ona je nepoželjna osoba u RS. Tražimo od Crnadka da je proglasi personom non gratom u RS”, rekao je Dodik.

 

NV

Na vrh