Dodik priznao da kupuje poslanike

19. May 2017. | 09:28 | NV
bntv

U nastojanju da ocrni svoje političke protivnike, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske, u posljednja dva dana  iznio je zapanjujuće činjenice o političkoj korupciji i otvorenoj trgovini poslaničkim mandatima u čemu je on bio jedan od aktera.

Skupštinska rasprava o prodaji akcija RŽR Ljubija na svjetlo dana iznijela je mnoge činjenice o odnosima na političkoj sceni Republike Srpske. Između ostalog, po prvi put smo čuli i javno priznanje od samog lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je i predsjednik RS, da on otvoreno pregovara sa poslanicima o prelasku iz partije u partiju.

Što je najtragičnije, Dodik je sve to javno priznao u tv kamere, usred Narodne skupštine, a zatim to ponovio i u Palati Republike, što je na kraju prenio i Javni RTV servis Republike Srpske.

SDS-ovog poslanika Miladina Stanića, Dodik je optužio za pokušaj korupcije, ne shvatajući da je njegova uloga u ovoj priči dvostruka, kao predsjednika Republike i šefa SNSD-a, a odgovornost tim veća.

„Kada je pričao sa mnom da izađe iz SDS-a, onda je tražio novac, i to ozbiljan novac. Tražio je da firmu u Nevesinju, kojoj je on (Stanić) isporučio neko sijeno, travu, koju je u Mostaru natopio da bude teža, da se plati i da ja to obezbijedim… Ja kažem da ja to ne mogu uraditi, firma je u stečaju i morate ganjati stečajnog upravnika“, rekao je Dodik prvog dana skupštinskog zasijedanja na kojem se raspravljalo o prodaji „Ljubije“.

Dodiku je ovo bilo malo, pa je priču iz Narodne skupštine ponovio dan kasnije u predsjedničkoj Palati, istina  u nešto izmijenjenoj verziji, jer je Stanić prethodnu demantovao i dokumentovao.

„Bio je poseban sastanak kod njegovih prijatelja u selu Kosijerovo, koji je on (Miladin Stanić) organizovao, kada smo razgovarali o njegovom transferu , odnosno izlasku iz SDS-a“, ponovio je Dodik optužbe na račun poslanika Miladina Stanića.

Dodikovu ispovijest o političkoj trgovini prenio je i javni RTV servis Republike Srpske. Koliko je Dodik siguran u to da nadležno tužilaštvo neće reagovati i provjeriti navode o korupciji i trgovini političkim uticajem, dokaz je i njegov bahati stav.

„Eto, ja sam pričao s njim, imam i svjedoke. Cijena je bila 700 hiljada maraka, za stolom su sjedila dva novinara i tri narodna poslanika“, rekao je Dodik.

Ovo nije jedini primjer političke korupcije u novijem političkom životu Republike Srpske. Korupcija je javna tajna još od decembra 2014. godine i afere „Papak“, zahvaljujući kojoj je i formirana druga vlada Željke Cvijanović, kada je ona kazala da su kupljena dva papka (poslanika) o čemu postoji audio zapis.

Posljednje informacije govore da je jedno „ZA“ za prodaju Ljubije, poslanika Vojina Mitrovića iz Bijeljine, koštalo Dodika mjesta pomoćnika ministra poljoprivrede RS za investicije. To mjesto je, novodno, Dodik obećao Mitrovićevom sinu Stefanu, koji je ranije bio njegov savjetnik, piše rtvbn.com.

Link pomenutog Dodikovog izlaganja.

 

NV / rtvbn.com

Na vrh