Dodik: Razmišljamo o referendumu u RS o ulasku BiH u NATO

18. Aug 2017. | 07:59 | NV
milorad_dodik_un

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je NATO politička organizacija koja se miješa u unutrašnje stvari BiH i dodao da se u entitetu Republika Srpska sve više razmišlja o tome da se narod što skorije izjasni da li je za ulazak u NATO, kako bi se “ta priča završila” što se tiče Republike Srpske, prenosi Srna.

Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH da odbaci apelaciju Pravobranilaštva Republike Srpske kada je riječ o vojnoj imovini, te činjenici da je NATO štab u Sarajevu pozdravio tu odluku, Dodik je rekao da je na djelu otimanje teritorije i imovine RS, te nastavak zloupotrebe pravosudnog sistema, zbog čega RS mora zaštititi svoja prava i interese.

“Ovo je veoma ozbiljna stvar, dio je kontinuiteta udara na Republiku Srpsku, koju hoće da razvlaste od njene teritorije i imovine i u tom pogledu vidljiva je nit nastavka zloupotrebe pravosudnog sistema”, rekao je Dodik Srni.

On je naglasio da iza toga stoje predstavnici međunarodne zajednice, predvođeni Kancelarijom visokog predstavnika (OHR), a da se u sve umiješao i NATO posredstvom svoje komande u BiH.

“NATO je politička organizacija i vidljivo je miješanje u unutrašnje stvari, i zato mi u Republici Srpskoj sve više razmišljamo o tome da već sada se odlučimo putem izjašnjavanja naroda o tome šta misli o NATO, kako bi se ta priča i na unutrašnjem planu, što se tiče Srpske, završila”, naveo je Dodik, napomenuvši da u RS postoji konsenzus u vezi sa NATO, ali da ga “neki skriveno ruše”.

On je ocijenio da se NATO odnosom prema ovoj odluci Ustavnog suda BiH definitivno svrstao na jednu stranu, a ta strana nije Republika Srpska, koja nema nikakvu obavezu da prati NATO u tom pogledu.

Što se tiče ponašanja pravosudnih institucija na nivou BiH, kaže Dodik, koliko god oni likovali u ovom vremenu, moraju da znaju da time samo zabijaju klin u kovčeg BiH.

“Preko ovoga se sigurno neće proći, ovo je otimačina i razbojništvo najvećeg nivoa, ignorisanje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma”, kaže Dodik.

On je naglasio da ni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, “koji se oglašava samo kada treba podržati muslimane”, definitivno ne može biti sagovornik na pitanjima u BiH.

“U tom pogledu mislim da se stvari sve više zaoštravaju i da Srpska mora da zauzme svoju poziciju, a ona mora da bude apsolutna zaštita naših prava i interesa”, poručio je Dodik.

 

NV

Na vrh