Dodik: Trenutno odustajemo od referenduma o nezavisnosti RS

10. Sep 2017. | 17:16 | NV
milorad_dodik_un

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da će ideja o mogućem održavanju referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini biti razmatrana kasnije, ukoliko se ne stvore neke ekstremni uslovi za njegovo održavanje.

“Kao odgovorna politička partija, cijeneći međunarodne okolnosti i neobezbijeđen konsenzus u okviru Republike Srpske, jer je nemoguće obezbijedititi konsenzus na bilo kom pitanju sa članicama Saveza za promjene, SNSD smatra da to pitanje treba kasnije razmatrati”, rekao je Dodik po okončanju dvodnevnog Savjetovanja SNSD-a u Bijeljini.

On je najavio da će stranka i u idućoj godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za održavanje takvog referenduma, pokušati da izgradi konsenzus u RS o tom pitanju.

Dodik je podsjetio da je SNSD imao obavezu da se na savjetovanju osvrne i na odluku Sabora koji je govorio o tome da se krajem ove godine mora razmisliti ili procijeniti o uslovima za moguće održavanje referenduma o statusu Republike Srpske u 2018. godini.

“Nemoguće je izgraditi koncenzus sa SDS-om koji to ne želi, ne želi samostalnost Republike Srpske, PDP ne želi samostalnost Republike Srpske, (lider NDP-a Dragan) Čavić ne želi samostalnost Srpske, ali su itekako spremni da rade protiv bilo kakve samostalnosti tako što bi napadali ideju koja dolazi sa druge strane”, ocijenio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zaključio je da je, kao odgovorna politička partija, SNSD ostavio pitanje referenduma o statusu Republike Srpske za kasnije, da se ne bi napravilo podijeljeno društvo u Srpskoj o tom pitanju.

 

NV / Srna

Na vrh