Donesena odluka o dokapitalizaciji Konzuma u BiH, na taj način bit će moguća isplata dobavljača

31. Aug 2017. | 20:58 | NV
ramljak agrokor

Danas poslijepodne završila je sjednica Vjerovničkog vijeća Agrokora. Na vjerovničkom vijeću donesena je odluka o isplati starih dugova za još tristotinjak malih dobavljača koji nisu bili obuhvaćeni prvim krugom isplate.

“Donesena je i odluka za isplatu starih dugova za srednje i velike dobavljače i to za njih oko 2.500 u iznosu od 600 miliona kuna (oko 158 miliona KM). Dogovoreno je da će oko 40 posto njihovih starih dugova na ovaj način biti pokriveno. Donesena je i odluka o dokapitalizaciji Konzuma u Bosni i Hercegovini i to s 15 miliona eura. Na taj će način biti moguća isplata dobavljača u BiH. Također je donesena i odluka o razdvajanju Konzuma i Mercatora u toj državi”, izvijestila je Dijana Kovaček, objavio je HRT, prenosi agencija Patria.

Ramljak je izvijestio novinare da su na današnjem vjerovničkom vijeću donesene važne odluke i za budućnost Agrokora i za budućnost poslovanja dobavljača iz sistema koncerna.

S obzirom da je sud u Beogradu odbio zahtjev Agrokora da tvrtke koje posluju u koncernu prijeđu u nadležnost lex Agrokora Ante Ramljak je najavio žalbu na tu odluku. Pravna mogućnost da Sberbank ovrši imovinu Agrokora u Srbiji postoji, a uprava Agrokora procjenit će, kaže, sve prave rizike. Ramljak je i najavio da će se do kraja septembra utvrditi i tačan iznos svih tražbina i Agrokorovih dugovanja.

Ramljak je na pitanje novinara kazao da Srbija još uvijek nije članica Europske unije, pa su stoga ‘njihove odluke, njihove odluke’. Pritom, smatra da takva odluka neće potaknuti i druge zemlje da naprave isto.

Sud u Beogradu odbio je zahtjev privremenog upravitelja Agrokora da poduzeća koju posluju u sklopu koncerna u Srbiji, prijeđu pod nadležnost Lex Agrokora, objavili su jutros mediji u Srbiji.

Na upit što bi to moglo značiti za poslovanje Agrokora i njegovo restrukturiranje, s obzirom da bi tamošnji vjerovnici mogli biti puno oštriji od onih koji prihvaćaju Lex Agrokor, Ramljak je rekao da smatra da će svi vjerovnici, bez obzira gdje se nalazila imovina Agrokora, biti namireni iz ukupne imovine koju ima Agrokor, bez obzira u kojoj se zemlji nalazili. ‘Neće se ići na pojedinačno namirenje’. ustvrdio je.

Na pitanje novinara je li o tome bilo riječi na sastanku u Vladi, Ramljak je kazao da nije, već da se razgovaralo o temama s Vjerovničkog vijeća, u kojima će danas biti i odluka o isplati starog duga prema dobavljačima.

Danas poslijepodne održava se sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća, a Ramljak će nakon sjednice održati briefing za medije na kojem će, kako je najavio, medije o svemu podrobnije obavijestiti.

List Politika, kojem je informacija potvrđena u Privrednom sudu, navodi kako je ta odluka “samo nastavak pravne sage između uprave Agrokora i ruske Sberbank, kojoj taj koncern najviše duguje, a koja je za sada ostala kratkih rukava”.

“Primjenom ‘lex Agrokora’ nema garancija da će im više od milijardu eura, koliko su pozajmili Todoriću, biti vraćeno. Zato su Rusi svoja prava posljednjih nekoliko meseci pokušali zaštititi pred međunarodnim i regionalnim sudovima”, navodi Politika.

List podsjeća da su privredni sudovi u Beogradu i Zrenjaninu donijeli privremene mjere zabrane kojima se praktično onemogućuje raspolaganje vlasništvom, uključujući i zabranu prodaje kompanija koje posluju u Srbiji.

Sudovi su donijeli privremene mjere zabrane raspolaganja i opterećenja vlasničkih udjela Agrokorovih kompanija u Frikomu i Dijamantu, kao osiguranje za potraživanje Sberbanka u iznosu od 100 miliona eura.

“Ruski Sberbank onemogućio je hrvatskoj državi da prilikom uzimanja novog kredita kao zalog stavi ove dvije srpske firme, ali i da odlučuje o njihovoj eventualnoj prodaji… Sberbank je, s druge strane, osigurao da će im hrvatski koncern vratiti dio duga prema tim kompanijama” navodi Politika.

Početkom aprila tadašnji srbijanski premijer, a danas predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti plan kako bi se osiguralo da se novac iz kompanija koje su povezane u sistem Agrokora ne odljeva iz Srbije.

 

NV / NAP

Na vrh