Doris Pack: Dodik je koristan idiot za Ruse, HDZ-ov prijedlog nije dobar za sve Hrvate

8. Nov 2017. | 22:42 | NV
pack-5

Njemačka političarka (CDU) i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack rekla je da ne može zamisliti da će bh. entitet RS može biti neovisan. Priključenje Srbiji je također izvan njenih zamisli.

“Srbija to neće htjeti jer žele u EU i neće se osvrtati na promjenu granica. Dodik je jedan igrač na političkom polju, prvo je glasan, pa onda tih. Mislim da bi morao češće dobiti oštriji odgovor gdje će se malo povući“, rekla je Pack tokom emisije Pressing na N1 TV, prenosi agencija Paria.

“Ja ga ne mogu drugačije procijeniti nego kao takvim da je pokušao uvijek opravdati svoje mišljenje i uvijek je to podcrtavao srpstvom. U srpskom interesu nije toliko mržnje, nego da ova zemlja bude zemlja Srba, Hrvata i Bošnjaka i da to zajedno trebamo popraviti”, istakla je Pack

“On nije bitan za same Ruse, ali Rusi vrlo rado prave probleme EU gdje god mogu. Možda je on jedan koristan idiot za njih. To je njemački termin za čovjeka s kojim se da manipulisati za druge svrhe. Putinu je svejedno šta se dešava sa RS, neće ovdje u regiju doći fening ruskog novca. Čak i svaki Srbin koji napušta RS ne ide u Rusiju nego ide u Njemačku, Austriju ili Švicarsku. Političari koriste to kako bi ovdje igrali svoju igru i kako bi ovu zemlju destabilizirali”, poručila je Pack.

Na pitanje da li Dragan Čović radi dobro za Hrvate, Pack je rekla da nije toliko sigurna da je to zaista samo u korist Hrvata. Mislim da se problemima mora pristupiti manje nacionalistički.

“Potreba Hrvata kao konstitutivnog djela ove zemlje mora biti očuvana. Za to se Dejtonski sporazum donekle i pobrinuo. Mislim da prijedlog Izbornog zakona koji je napravila HDZ nije u potpunosti vezan za interes svih Hrvata u BiH, i prijedlog koji je na stol stavila HDZ 1990 mislim da u fokusu drži više Hrvata”, kaže Pack.

Govoreći o Bošnjacima ona je istakla da je islam evropski, muslimani su evropski građani kao i pravoslavci i katolici.

“Oni nikada nisu bili opasnost za nas i to nisu danas”, smatra bivša zastupnica u Evropskom parlamentu. Ona je rekla da su na početku devedesetih godina Sarajevo i Bošnjaci ostavljeni sami. Nisu imali oružja i nisu se mogli braniti. Bili su pod stalnom paljbom.

“Mi im nismo pomogli“, kaže Pack. Smatra da narodi u BiH mogu živjeti zajedno ukoliko političari to budu željeli.

 

NV / NAP

Na vrh