Državljanstvo Srbije tražilo više od 50.000 građana BiH u konzulatu Republike Srbije u Banja Luci

21. Aug 2017. | 09:23 | NV
Pasos-S

Generalni konzul Srbije u Banja Luci Vladimir Nikolić navodi da je više od 50.000 građana Republike Srpske tražilo državljanstvo Srbije, i dodao da je velika zainteresovanost i za dobijanje srpskog pasoša, piše internet stranica RTS.

Vladimir Nikolić navodi da su građani Republike Srpske, odnosno BiH, veoma zainteresovani za državljanstvo Srbije, što potvrđuje podatak da je do sada predato oko 40.000 zahtjeva.

Precizirao je da se taj podatak odnosi na period od otvaranja konzulata 2005. godine i da je tim zahtjevima obuhvaćeno više od 50.000 građana Srpske, odnosno BiH.

“Prilikom podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije, građani navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva, ali su oni najčešće vođeni ličnim i praktičnim razlozima, kao što su studiranje ili zaposlenje u Srbiji”, rekao je Nikolić, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske.

Istakao je da Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da rješi svaki pojedinačni zahtjev, ali da je dugogodišnja praksa pokazala da je za to najčešće potrebno više od godinu dana.

“Vlada Srbije je 2012. godine donijela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srbijansko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave, tako da je procedura oslobođena naplate takse”, podsjetio je konzul Srbije u Banja Luci.

Navodi da je velika i zainteresovanost za pasoše Srbije, te je u Generalnom konzulatu u Banja Luci od 2014. godine, kada je počelo izdavanje ovog dokumenta, do danas izdato oko 5.000 pasoša.

“Primjetan je trend povećanja broja zahtjeva za oko 20 posto u odnosu na 2016. godinu, koja je u tom smislu bila rekordna”, konstatovao je Nikolić.

 

NV / RTS

Na vrh