Duda: Apsolutna greška bi bila da EU zatvori svoja vrata za nove članice

5. Sep 2017. | 19:41 | NV
duda

Predsjednik Poljske Andrzej Duda upozorio je danas na Srednje-evropskom ekonomskom Forumu u Krinjici na jugu Poljske da bi apsolutna greška bilo to da Evropska unija (EU) sada zatvori vrata za nove članice, jer samo proširenjem Evropa će moći i da konkuriše silama kao što su SAD ili Kina.

“Apsolutna greška bi bila da se Unija zatvori i kaže više neće biti primljena nijedna članica u EU. Zašto? Zato što tada bi se po mom mišljenju prekinula optimistična perspektiva. EU mora da ostavi otvorena vrata jer to povećava njenu atraktivnost”, rekao je predsjednik Duda na prvom panelu Ekonomskog foruma u Krinjici.

On je naglasio da su Poljska i Poljaci zagovornici proširenja i podržavaju odluku svake zemlje koja ima ambicije da postane punopravna članica EU.

“Danas EU ima pola milijarde stanovnika, ali ako ih bude više, ako prostor EU u vezi sa tim bude veći zato što će primati nove članice, utoliko će veća biti šansa EU da konkuriše svjetskim ekonomskim silama kao što su SAD ili Kina. Nove zemlje članice povećavaju efikasnost Unije”, kazao je Duda.

Predsjednik Poljske najavio je ranije učešće u današnjoj debati “Nedovršena integracija i aspiracije evropskih zemalja” upravo kao podstrek zemljama kandidatima za EU sa zapadnog Balkana i upozorenje Briselu da je danas jednu od najuspješnijih politika EU, politiku proširenja, gurnuo neopravdano na margine.

Duda je upozorio također da će na atraktivnosti početi da gubi i da će to biti početak njenog kraja ne samo EU zatvorenih vrata, već i EU u više brzina.

“Ukoliko EU počne da se formalno dijeli u EU više brzina, na države koje će imati veće mogućnosti razvoja, odlučivanja i koje će moći da odlučuju o drugima, izgubiće na atraktivnosti. Za sve koji će se naći u EU B ili EU C u krajnjoj liniji izgubiće atraktivnost i za one koji će se naći u EU A”, rekao je Duda.

Poljski predsjednik ocijenio je da se takva neatraktivna Unija neće isplatiti ni politički ni ekonomski ni državama u jezgru, a da će zemlje koje budu gurnute na periferiju izgubiti svoj eurooptimizam.

“Države koje su danas optimisti kada je u pitanju EU osjetiće se odbačeno, a posljedica toga će biti pad podrške EU i novi “exiti”. To će biti početak kraja EU”, kazao je poljski predsjednik.

Na 27. Evropskom ekonomskom forumu u Krinjici, koji nazivaju i Davos istoka, sa oko 3.500 učesnika čije debate prati oko 600 domaćih i stranih novinara, prvi put ove godine nema nijednog premijera ni predsjednika neke od članica EU, iako je na njemu cijeli poljski državni vrh.

 

NV / Beta / Źródło: Newspix.pl Konrad Koczywas

Na vrh