Dunović: O presudi sam obaviješten nakon deset mjeseci

18. Jan 2017. | 08:45 | NV
FNA_43447

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović održao je jučer vanrednu pres-konferenciju zbog toga što mu je Ustavni sud FBiH tek danas i dostavio obavijest o presudi donesenoj prije deset mjeseci.

To je presuda kojom su dva člana (33. i 40.) federalnog zakona o stečajnom postupku proglašeni neustavnim, a zahtjev za ocjenu njihove ustavnosti tražio je upravo Dunović. Propisivali su da radnik u firmi koja je u stečaju može primati plaću samo osam mjeseci, i to minimalnu, što je, po Dunovićevom mišljenju, neprihvatljivo, a i prema stavu Suda koji je ocijenio da se ne može vremenski ograničavati rok niti visina plaće radnicima dok je njihova firma u stečajnom postupku.

Presuda Ustavnog suda FBiH u ovom predmetu donesena je 23. marta 2016., a Dunović je zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio 22. septembra 2015. godine.

Dakle,  Sud je odlučio u roku od šest mjeseci, ali je presuda narednih deset mjeseci stajala u ladici, konstatirao je Dunović na vanrednoj pres-konferenciji i dodao da on nema objašnjenje zašto je trebalo toliko vremena da za presudu saznaju ovlašteni predlagač zahtjeva za ocjenu ustavnosti i zaniteresirani obespravljeni radnici.

Po njegovom mišljenju, ova presuda otvara pitanje o svim stačejnim postupcima provedenim u posljednjih  deset godina otkako je donesen federalni zakon o stečajnom postupku.

“To podrazumijeva i pravo na imovinu radnika koji su protuustavno obespravljeni, ali se istovremeno postavlja i pitanje gdje je završio novac koji je uskraćen radnicima”, riječi su Milana Dunovića.

On očekuje, dodao je, da će novi zakon otkloniti anomalije i da će biti shvaćeno da su radnici građani Bosne i Hercegovine, odnosno da im se ne smiju uskraćivati prava.

Istovremeno treba pokrenuti postupke kojima bi se otklonila svaka dilema po pitanju stečene imovine svakog građanina Federacije i cijele Bosne i Hercegovine, zaključio je Dunović.

 

NV / Fena

Na vrh