Duraković: Komšić razumije probleme povratnika te podržava aktivnosti Odgovora

12. Sep 2017. | 13:51 | NV
durakoviccamil_Fotor

Na današnjem sastanku predstavnika Pokreta Odgovor i lidera Demokratske Fronte Željka Komšića, potvrđeno je da se DF ne protivi inicijativi zajedničke liste i probosanske platforme, ali ono što izričito ne prihvataju je bilo kakva forma zajedničkog djelovanja sa Strankom demokratske akcije, piše agencija Patria.

Iz DF-a su izrazili spremnost na razgovor u Srebrenici, ali da neće učestvovati na sastanku na kojem budu predstavnici SDA.

“Željko Komšić je pokazao veliki interes za dešavanja u entitetu RS-u. Kada se prelamala priča o podršci u Srebrenici 2012. godine, bio je uz nas. U dogovoru Domovine, DF nije tražio nijednu poziciju kada su podržali zajedničku listu. Komšić je imao korektan odnos i prema meni u vrijeme kada sam bio načelnik.

On je bio i potpisnik prve apelacije u vezi sa pitanjem diskriminacije u obrazovanju na slučaju Konjević Polje. Ima istinsko razumijevanje za probleme nas povratnika, te sam uvjeren da ćemo moći napraviti važan iskorak u procesu pregovora o tome kakav će odnos probosanske stranke zauzeti u entitetu RS.

Meni je žao što nema prostora za zajednički sastanak svih probosanskih stranaka na jednom mjestu. Međutim, razumijem kontekst i odnose. Mi ćemo sastanak 28. septembra održati, te će naša vrata ostati otvorena.

Na kraju krajeva, ko smo mi da određujemo šta je probosanski blok, misija Odgovora nije da se nameće kao donosilac konačnih „ocjena“, već da nastavimo na terenu raditi dobar posao i okupljati ljudi, te zaustaviti podjele i pomiriti one za koje vjerujemo da su spremni djelovati u interesu Bosne i Hercegovine i ideje ravnopravnosti svih njenih građana”, kazao je Ćamil Duraković.

 

NV / NAP

Na vrh