Duterte: Kineski predsjednik mi je rekao da ćemo ratovati ako Filipini budu crpili naftu

20. May 2017. | 07:47 | NV
Chinese President Xi Jinping shakes hands with Philippines President Rodrigo Duterte in Beijing. REUTERS/Etienne Oliveau/Pool

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte još jednom je bio iskreniji od svojih kolega na čelu država. On je još jednom istakao kako je, ustvari, teško biti na čelu jedne siromašne države, čiji se interesi sukobljavaju sa interesima moćnih i jakih.

Duterte je ovaj put govorio o sporu kojeg imaju Filipini i Kina u Južnom kineskom moru i koji je na kraju došao pred međunarodni sud.

Prema pisanju Reutersa, Duterte je rekao da ga je kineski predsjednik Xi Jinping upozorio da Filipini ne crpe naftu iz spornih teritorija u Južnom kineskom moru, ili u protivnom desiće se rat.

“Mi namjeravamo crpiti naftu tamo. Ako Vi kažete da je vaša, dobro, to je Vaš stav, ali naš stav je drugačiji – naš stav je da možemo bušiti, ako je tamo ima, zato jer je ta nafta naša”, prisjetio se Duterte šta je rekao kineskom kolegi.

“Mi smo prijatelji, ne želimo sukobe s vama, želimo zadržati dobre odnose, ali ako budete insistirali na ovome pitanju, onda idemo u rat“, odgovorio mu je kineski predsjednik, kaže Duterte.

 

NV / Reuters / foto Reuters

Na vrh