Dužnosnici iz Australije doći će odati počast žrtvama genocida u Srebrenici

11. Nov 2017. | 23:04 | NV
talic(1)

Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels prisustvovala je obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Prvog svjetskog rata u Sidneju.

Današnji dan, 11. novembar označio je 99 godina od potpisivanja primirja kojim je okončan rat, a svake godine hiljade Australaca se okupe kako bi odali počast palim žrtvama Prvog svjetskog rata i svim onima koji su patili u svim ratovima i oružanim sukobima.

Brojni australski dužnosnici prisustvovali su obilježavanju ovog značajnog datuma, a u društvu eminentnih ljudi iz vodećeg rukovodstva političke strukture Australije, između ostalih, guvernera ove države Davida Harleyja, ministra multikulturalizma Raya Williamsa, te ministra trezora Australije Scotta Morrisona.

Talić Gabriel, koja je od imenovanja angažirana u što boljem predstavljanju naše zemlje i njene kulture i baštine, a iza sebe ima niz uspješnih projekata, stekla je veliko poštovanje na političkoj sceni Australije, te je prva predstavnica naše zemlje koja je na poziv premijera Novog Južnog Velsa učestvovala u odavanju počasti palim žrtvama Prvog svjetskog rata.

“Drago mi je što sam kao predstavnik naše zemlje imala čast prisustvovati obilježavanju ovako važnog datuma u australskoj historiji. Sretna sam kada vidim sa koliko poštovanja se Australci i njihovi političari odnose prema žrtvama i svojim izgubljenim precima, koji su dali živote za slobodu. To našim narodima i političarima treba biti primjer da nikada ne zaborave žrtve, ne samo iz proteklog, već svih ratova i sukoba kroz bh. historiju. Imala sam priliku razgovarati sa australskim dužnosnicima, koji su izrazili želju da prisustvuju komemoraciji i obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, te se poklone srebreničkim žrtvama”, kazala je počasna konzulica BiH Đemila Talić Gabriel.

 

NV / NAP

Na vrh