Edin Džeko najbolji strijelac Serie A, Totti završio karijeru

28. May 2017. | 20:20 | NV
54763a-1

Navijači Rome danas su imali dan kojeg će se dugo sjećati. Pobjedom protiv Genoe rezultatom 3:2, Roma je izborila drugo mjesto na takmičarskoj tablici i direktno učešće u Ligi prvaka naredne godine.

Međutim, današnju utakmicu obilježila su dva igrača. Legendarni Francesko Totti je igrao posljednju utakmicu u dresu Rome,  a Edin Džeko je postao najbolji strijelac Serie A.

Francesco Totti, po mnogima najveći fudbaler kojeg je ikada imala Roma, danas je igrao svoju posljednju utakmicu za Romu. Nakon 24 godine igranja za Romu Totti u svojoj 40. godini oprašta se od fudbala. Sada već davne 1993. godine sa 16 godina je debitovao za Romu i od tada, pa do danas, za Romu je odigrao 779 utakmica u kojima je postigao 307 golova i upisao 122 asistencije.

Rim se danas opraštao od svog fudbalskog heroja, navijači su pokazivali nezamapćene rekacije prema jednom fudbaleru, a rimski dnevnik “Il Tempo” u svoje 73 godine postojanja u Tottijevu čast je promjenio ime i danas je izašao pod imenom “Il Tempo di Totti”.

Na društvenim mrežama kruži kolaž fotografija sa Tottijevim likom u zadnje 24 godine igranja.

totti

Fenomenalni Edin Džeko – najbolji napadač Serie A

Današnju utakmicu je opet obilježio Edin Džeko. Naš kapiten je danas postigao pogodak i upisao dvije asistencije, čime je na najboji način okončao ovu sezonu.

Džeko je u ovoj sezoni postigao 29 pogodaka i 9 asistencija.

Koliko je, ustvari, teško skupiti 9 asistencija u jednoj sezoni govori i podatak da je samo pet igrača u sezoni upisalo više asistencija od njega. Callejon je skupio 12 asistencija, Salah 11, a Gomez, Hamsik, Valero i Candreva po 10. Po devet asistencija upisali su i naši Miralem Pjanić i Senad Lulić i još samo 6 fudbalera.

Nema dileme da je Edin Džeko trenutno, ali i u zadnjih desetak godina, među najboljim napadačima svijeta. Njegov učinak iz ove sezone, ali i iz prethodnih sezona, to potvrđuje.

 

NV

Na vrh