Edukacija za najtraženije zanimanje 21. vijeka

11. Jan 2017. | 18:08 | NV
hoc-mapa

Uz Sat kodiranja u kojem je učestvovalo preko 30.000 mladih iz BiH, Centar za promociju civilnog društva uz podršku kompanije dm drogerie markt realizuje i IT radionicu za 25 školaraca.

U prostorijama Centra za promociju civilnog društva (CPCD) u Sarajevu jučer je upriličeno uručenje čeka za projekt Sat kodiranja – spremimo se za najtraženije zanimanje 21. vijeka. Majda Tolić, projekt menadžerica u CPCD-u, zaprimila je ček koji je u ime kompanije dm uručila Ajla Hadžić.

Navedeni projekt jedan je od deset izabranih u sklopu inicijative dm {ZAJEDNO} za bolje sutra. Vrijednost podrške koju je dm pružio realizaciji projekta je 5.000 KM. Sam projekt, uz već održani Sat kodiranja, podrazumijeva šestodnevnu edukaciju o programiranju i izradi web stranica prilagođenu za osnovnoškolce i srednjoškolce. Ova teorijska i praktična edukacija održava se prvi put, dok je Sat kodiranja održan već treću godinu zaredom širom BiH.

U kompaniji dm smatraju da je ulaganje u obrazovanje mladih, ne samo ulaganje u njihovu budućnost, nego i u budućnost šire društvene zajednice. “Dm nastoji kad god je to moguće podržati projekte za djecu i mlade koji doprinose sticanju novih i korisnih znanja. Projekt Sat kodiranja odmah nas je oduševio, a entuzijazam ovih mladih ljudi i njihova želja za učenjem nečeg novog i korisnog koju vidimo danas u ovoj učionici, potvrđuje da je podrška projektu bila pravi izbor“, istaknula je prilikom uručenja čeka Ajla Hadžić, predstavnica kompanije dm.

Povodom uručenja čeka gospođa Tolić je izjavila da je “interes među mladima za IT je veći iz dana u dan, čemu svjedoči i činjenica da se za ovu edukaciju u roku od 3 dana od njene objave prijavilo preko 40 učenika. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje provodi CPCD kroz svoj Resursni centar SMART a kada je u pitanju IT obrazovanje mladih. Još od 2014. godine ulažemo velike napore kako bismo približili djeci i mladima moderne tehnologije i programiranje, te ih na taj način usmjerili ka IT sektoru koji je trenutno najtraženiji kako na bh. tako i na globalnom tržištu rada. Sa velikim ponosom ističemo da je CPCD uz podršku dm drogerie markt d.o.o. i brojnih partnera, ove godine uključio preko 30.000 mladih u Sat kodiranja, čime je BiH i ove godine, tj. treći put zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji.“

Polaznici edukacije rade na dizajniranju, programiranju i testiranju web stranica te se upoznaju sa WordPress platformom za izradu web stranica, što će u konačnici rezultirati pravom web stranicom koja će biti izrađena za vrijeme ove 30-satne edukacije. Najbolji polaznici web radionice po završetku projekta dobit će i posebna priznanja i nagrade, dok će svi učesnici dobiti certifikat o sudjelovanju.

 

NV

Na vrh