Egipat: Mursiju 25 godina zatvora

16. Sep 2017. | 17:47 | NV
Egypte-Morsi

Egipatski visoki žalbeni sud u subotu je potvrdio kaznu i osudio svrgnutog egipatskog predsjednika Mohammeda Mursija iz Muslimanskog bratstva na 25 godina zatvora, u završnom suđenju zbog optužbe da je špijunirao za Katar, objavili su sudski izvori, prenosi Hina.

Mursi je izabran demokratskim putem na izborima nakon egipatske revolucije iz 2011. godine, no zbačen je sredinom 2013. godine, nakon masovnih demostracija protiv njegove vlasti, nakon čega ga je sa vlasti uklonio tadašnji general, a sadašnji predsjednik Abdel Fattah al-Sisi. Ubrzo nakon što je zbačen s vlasti u tom vojnom udaru, Mursi je uhapšen i tereti se pred sudovima za različite stvari.

Egipatski žalbeni sud u svojoj je konačnoj odluci smanjio Mursijevu kaznu na 25, s početnih 40 godina zatvora. U istom je slučaju trojici optuženika izrečena smrtna kazna, prenosi dpa.

Mursi već služi 20-godišnju kaznu zbog ubistva demonstranata koji su nastradali tokom demonstracija 2012. godine.

Od Mursijevog zbacivanja al-Sisi radi na suzbijanju otpora u Egiptu, podsjeća Hina. U toku su suđenja hiljadama pristalica Muslimanskog bratstva, a stotinama njih već su izrečene smrtne ili duge zatvorske kazne.

Egipat je 2014. osudio Mursija i devetoricu drugih da su ugrozili državnu sigurnost dajući državne tajne i osjetljive dokumente Kataru. Odnosi Kaira i Dohe već su prije toga bili ugroženi katarskom podrškom Mursiju.

Egipat je jedna od četiri arapske države u saudijskom bloku koji je 5. juna prekinuo odnose s Dohom, optužujući Katar da podržava terorističke grupe, miješa se u unutrašnje stvari drugih država i da sarađuje s Iranom, najvećim regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

 

NV

Na vrh