Egipat: Uhapšeni zbog lažnih fotografija djece iz Halepa

22. Dec 2016. | 08:01 | NV
293198

Pet osoba iz Port Saida uhapšeno je zbog postavljanja lažnih fotografija djece iz Halepa, potvrđeno je jučer iz ministarstva unutrašnjih poslova Egipta.

Uhapšeni su snimatelj i fotograf, njegov asistent i roditelji dvoje djece koja se pojavljuju na setu lažnih fotografija kojima je obmanjivana javnost.

Tim je priznao da su planirali distibuciju fotografija putem društvenih mreža, na kojima su prikazana ranjena dječija tijela u ruševinama Halepa.

Britanski Independent navodi da su njegovi novinari kontaktirali egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje im je potvrđeno da se radi o sirovim amaterskim fotografijama, na kojima su prikazana djeca umotana u zavoje i gaze, sa lažnom krvlju, kako drže medvjedića u ruševinama.

Jedno od dvoje djece je priznalo čak da je i dalo intervju gdje je odgovarao na pitanja – kakav je osjećaj živjeti pod granatama koje ispaljuju Rusija i Sirija, prenosi regionalna tv N1.

Cijeli slučaj otkriven je slučajno, nakon što je policijska patrola vidjela jedno od dvoje djece, kako leži u ruševinama – dok fotograf ovjekovječuje izrežirane lažne scene iz Halepa.

Kamera i šest mobitela su zapljenjeni, a fotograf – koji je mozak cijele operacije je zadržan u pritvoru, dok su pomagači pušteni uz kauciju.

 

NV / Tanjug

Na vrh