Elvir Rožajac uputio pismo za spas Vareša: Izgubili smo najbolje sinove i kćeri, a vi ste nas zaboravili

22. May 2017. | 21:36 | NV
a4

Vijećnik Općinskog vijeća Vareš Elvir Rožajac uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem traži da kantonalne i federalne vlasti konačno preduzmu konkretne korake za spas Vareša i drugih nerazvijenih i uništenih lokalnih zajednica širom Federacije.

“Mlade porodice sa djecom i dalje napuštaju naš Vareš i odlaze u bijeli svijet, ostaju rijetki stari koji su se vratili u rodno mjesto da umru.Ta slika se odnosi i na susjedne općine, još čudnije od svega je da zemlju napuštaju i dobro situirane porodice. Sve ovo je rezultat nesposobne vlasti koja nas guši svih ovih poslijeratnih godina. Najviše me žalosti prolivena krv naših najmilijih koji nam zemlju ostaviše u amanet, a danas sa njom trguju oni koji to najmanje zaslužuju. Osobama kojima je novac na prvom mjestu i lično bogaćenje ne treba domovina jer njima identitet i nije bitan ,oni žive u svijetu računice njima znane“, poručuje Elvir Rožajac.

“Pozivam vas da donesemo Zakon o ravnomjernom razvoju Federacije koji će predvidjeti olakšice za nerazvijene zajednice. Pozivam vas da konačno donesemo Zakon o šumama kako bi konačno prestala pljačka naših resursa. Pozivam vas da promijenimo način kako upravljamo zdravstvom, kako bi konačno prestali stanovnike Vareša vraćati iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Tražim više pravednosti, tražimo više solidarnosti i tražimo odgovornost onih koji su doveli Vareš u stanje u kakvom je danas. Ovo je naš vapaj, ovo je glas svih zaboravljenih i izolovanih gradova širom zemlje“, zaključio je Rožajac.

 

NV

Na vrh