EU: Angažovanje osuđenog zločinca Vladimira Lazarevića protivno evropskim standardima

30. Oct 2017. | 21:30 | NV
lazarevic

Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini saopštila je povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića, koji je u Haagu osuđen zbog ratnih zločina na Kosovu, kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji, da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde, prenosi agencija Patria.

“Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet.

Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasljeđa prošlosti i da konstruktivno inciraju međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju”, poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

U odgovoru se dodaje da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa dok se imenovanje osobe koja je osuđena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivno evropskim standardima.

Protiv imenovanja Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji se izjasnio i predsjednik Kosova Hašim Tači koji je prije nekoliko dana izjavio da će Lazarević “sa ponosom predavati o modernim metodama koje je njegov režim i on sam koristio u prošlom vijeku u pokušaju etničkog čišćenja na Kosovu”.

 

NV / NAP

Na vrh