EUROPOLY: Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanskih migracija u zemlje centralne i zapadne Evrope

3. Apr 2017. | 13:42 | NV
(c)Blockfrei web

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY je multidisciplinarni projekat koji se bavi temom migracija, prevashodno s područja zapadnog Balkana u zemlje centralne i zapadne Evrope. Počev od velikog talasa ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog vijeka preko desetina hiljada ratnih izbeglica iz devedesetih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svjetske metropole kao i konstantnog odliva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema evropskim zemljama.

Misija serije regionalnih konferencija EUROPOLY jeste da se na dinamičan način, istraži i mapira bogat društveni, kulturni i umjetnički uticaj koji je ovaj dugotrajan migracioni talas izvršio kako na region zapadnog Balkana tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Iseljavanje i dislociranje iz zemlje porijekla često pokreće mnoga dodatna pitanja povratka, pripadnosti i različitih posljedica koje taj proces ostavlja na identitet pojedinca.

Konferencije će se održati 2017. godine u Begradu (april), Zagrebu (maj), Sarajevu (septembar) i Beču (decembar) sa okruglim stolovima, čitanjem, filmskim projekcijama, izložbama i učešću poznatih umjetnika, pisaca, teoretičara, kustosa i režisera.

Prokjekat su između ostalog omogućili Grad Beč, Austrijski kulturni forum i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizatori su udruženja Blockfrei (AU), Crvena (BiH), Krokodil (SRB) i Udruga Bijeli val (HR).

 

NV

Oznake: >

Na vrh