Magazin>>

Eurovizija: “Insistiramo da ruska pjevačica nastupi u Kijevu”

1. Apr 2017. | 23:11 | NV
samoilova

Eurovizija je odbila da popusti pred vlastima Ukrajine i danas je ponovo zahtjevala da se ruskoj pjevačici dozvoli da dođe u Kijev u maju, na Pjesmu Eurovizije, “u skladu s pravilima i tradicijom” tog takmičenja, piše Beta.

“Evrovizija smatra da svi umjetnici koji učestvuju u takmičenju ove godine treba da to mogu i da urade u gradu domaćinu Kijevu, u skladu s pravilima i tradicijom takmičenja”, rekao je za AFP portparol Europske radiodifuzne Unije (Eurovision – EBU), sa sjedištem u Ženevi.

EBU je time odgovorila na današnju kritiku zamjenika premijera Ukrajine koji je kao “neprihvatljiv” ocijenio poziv Evrovizije predstavnici Rusije Juliji Samojlovoj kojoj je Ukrajina zabranila dolazak na njenu teritoriju.

U pismu od 23. marta premijeru Ukrajine Volodimiru Grojsmanu, čiji su sadržaj otkrili mediji, generalna sekretarka EBU je zaprijetila da će isključiti Ukrajinu iz budućih takmičenja ako ostane pri svom odbijanju.

“Neprihvatljivo je i bez presedana to što se od Ukrajine zahtjeva takav izvanredan korak da bi se zadovoljila Rusija”, rekao je danas vicepremijer Kirilenko.

Ukrajinska tajna služba (SBU) je na tri godine zabranila na ruskoj pjevačici da uđe u Ukrajinu zbog koncerta koji je juna 2015. godine održala na Krimu poslije aneksije tog ukrajinskog poluostrva od strane Rusije.

“Još smo u kontaktu sa ukrajinskim vlastima da bismo uradili sve što je u našoj moći” da bi predstavnica Rusije mogla da učestvuje, izjavio je portparol EBU.

“Uporedo razmatramo alternativna rješenja kako bi se za sva 43 takmičara osiguralo učešće”, dodao je on.

“Nastavićemo normalno pripreme za takmičenje sa sve 43 zemlja-učesnice, osim ako ne dođe do promjena”, rekao je on.

Eurovizija je već predložila ruskom TV kanalu “Pervij” da svoju takmičarku uključi preko satelita, ali taj kanal je to odbio.

“Rusija može da učestvuje na Euroviziji 2017. u Кijevu, ali s takmičarom koji nije prekršio zakone Ukrajine”, potvrdio je zamjenik premijera Kirilenko.

Rusija i Ukrajina su u sukobu od ruske aneksije Krima, a zatim oružanog sukoba u istočnoj Ukrajini između snaga Kijeva i proruskih separatističkih snaga, u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi.

Međutim, zbog suludih političkih odluka žrtve ukrajinskog sukoba su često i ljudi koji nemaju nikakve veze sa sukobom. Ovogodišnja predstavnica Rusije je osoba vezana za invalidsku stolicu još od svojeg djetinstva, a sve uslijed atrofije mišića.

 

NV / Beta

Na vrh