Evropska komisija treba obustaviti sredstva, BiH nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta

6. Sep 2017. | 19:44 | NV
izetbegovic(39)

Predsjedništvo SDA zahtijeva od svih nadležnih organa u BiH da intenziviraju aktivnosti kako bi BiH što prije postala članicom NATO saveza, piše agencija Patria.

“Članstvo BiH u NATO savezu je garancija za mir i stabilnost kako BiH tako i cijelog regiona”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

On je kazao da referendum o NATO-u u BiH nije potreban, posebno su nedopustivi bilo kakvi entitetski referendumi jer je pristup NATO državno pitanje a nikako entitetsko.

Predsjedništvo SDA je također pozvalo Evropsku komisiju da obustavi dodjelu kredita Republici Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta.

“Od Republike Hrvatske tražimo da ne započinje izgradnju sve dok ne riješi otvorena pitanja sa BiH. BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta, a bez saglasnosti ona je nelegalna i predstavlja kršenje obavezujućih međunarodnih konvencija. Posebno UN konvenciju o pravu mora. Predsjedništvo BiH nikada nije dalo saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta”, kazao je Izetbegović.

On je kazao da postoji tendencija da se čitavo ovo pitanje prebaci na SDA.

“Institucije BiH imaju vrlo jasne stavove, ne SDA”, potcrtao je Izetbegović te dodao da će se SDA boriti za suverenitet BiH i njena prava.

“Hrvatska treba prihvatiti pravo BiH na pristup otvorenom moru i sve ono što nam pripada.”

Evropska komisija je dala tri mjeseca roka da se BiH izjasni o ovom pitanju, Izetbegović je kazao da je “čuo o tome, ali da nisu obaviješteni“.

“Mislim da Evropska komisija nije igrala otvorenu i transparentnu igru sa nama. Da su došli neki impulsi iz Sarajeva za koje mi nismo znali. Evropska komisija ovdje u Sarajevu trebala je itekako da se udubi u dokumente, stavove BiH, a ne olako da da impuls da su stvari uredu i da se može ići sa oslobađanjem sredstava. Ja ću to reći i Wigemarku”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA kazao je da postoji stav Predsjedništva BiH o ovom pitanju koji jeste star 10 godina, ali da dok se ne promijeni on ostaje na snazi.

“Ako Čović želi da ga promijeni može to predložiti, a ne da nastupa, odnosno ne bi trebao nastupati mimo tog stava i zastupati interese Hrvatske i Zagreba.”

 

NV / NAP

Na vrh