Facebook, Google, Twitter i mnogi drugi protiv Trumpa

7. Feb 2017. | 12:17 | NV
Donald_Trump

Gotovo sto kompanija napredne tehnologije, među kojima Facebook, Google, Microsoft i Twitter predale su zahtjev sudu protiv uredbe Donalda Trumpa kojom se ograničava imigracija iz zemalja koje američki predsjednik smatra prijetnjom, piše Hina, a prenose regonalni mediji.

Taj dokument je podrška pravosudnoj proceduri koja je u toku protiv provedbe predsjedničke izvršne uredbe.

Uredba koju je 27. januara potpisao Donald Trump od petka je suspendirana, a ona brani ulazak na američki teritorij državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja (Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena).

 

“Velika šteta američkoj trgovini, inovacijama i rastu”

Predan u noći na ponedjeljak saveznom prizivnom sudu, dokument koji ima 97 potpisnika kaže da protivmigrantska mjera predstavlja veliku štetu “američkoj trgovini, inovacijama i rastu” poslovnog sektora.

Uredba limitira izbor novih kadrova i lišava industriju novih talenata, prijeti trgovinskim operacijama i smanjuje mogućnosti kompanija da privlače ulaganja u SAD, kaže se u tekstu čije su dijelove prenijeli američki mediji.

Kolijevka kompanija napredne tehnologije, Silikonska dolina, zapošljava hiljade imigranata i posebno je pogođena novom uredbom.

Među ostalim potpisnicima su i AirBnb, Dropbox, eBay, Intel, Kickstarter, LinkedIn, Lyft, Mozilla, Netflix, PayPal, Uber i Yelp.

 

NV

Oznake:

Na vrh