Fahrudin Kešić: Biznismeni iz Velike Britanije imaju motivaciju da investiraju u infrastrukturne i tehnološke projekte

15. Jun 2017. | 09:32 | Namik Alimajstorović
Fahrudin Kešić

Specijalni gost na nedavno održanom Sarajevo Business Forumu bio je 36-godišnji Fahrudin Kešić, advokat iz Birminghama, i vlasnik nekoliko investicionih kompanija u Engleskoj čiji se kapital procjenjuje na 12 miliona funti. Naravno, to je bila prilika da proširi svoj biznis networking, da na licu mjesta sagleda sve mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu te održi niz zanimljivih poslovnih sastanaka sa biznismenima, političarima i diplomatama.

O svojima utiscima sa ovog biznis foruma za agenciju BHDINFODESK iz Birminghama je rekao: “Prije svega bih zahvalio direktoru BBI banke Ameru Bukviću koji mi je uputio poziv da prisustvujem ovom respektabilnom biznis forumu, i na neki način omogućio da sagledamo u kojoj fazi je naša ideja da moja kompanija “Advantage Business Group” investira ne samo u Bosni i Hercegovini, već u široj regiji jugoistočne Evrope. Naravno, uz to treba spomenuti i dodatni segment razmjene ekonomskog i ekspertnog poslovnog mišljenja sa biznismenima iz svijeta o našoj ideji otvaranja balkanske regije prema Velikoj Britaniji, i to specijalno nakon Brexita i budućeg izlaska Britanije iz Evropske unije. Ovakvi skupovi biznismena i političara zaista su dobra prilika da se u direktnim razgovorima kaže šta investiori misle o mogućnostima ulaganja u privredu Bosne i Hercegovine i šta bi politika trebala da uradi sa svoje strane kako bi našu zemlju učinila interesantnom za ulaganje.”

 

Šta bi prema Vašem mišljenju bosanskohercegovački političari trebali uraditi da ulaganje u BiH postane “normalna pojava” a ne vijest za naslovnicu?

Iznos stranih investicija u Bosni i Hercegovini u protekloj godini iznosio je nekih 230 miliona eura, usporedbe radi, u Birminghamu je izgrađena gradska biblioteka koja je koštala duplo više, to sve samo za sebe govori. U svim mojim susretima i razgovorima s političarima koji su bili prisutni rekao sam da, nažalost, većeg ulaganja u BiH neće biti bez stabilnijeg ekonomskog i političkog okruženja, bez vladavine prava i promjene poslovnog ambijenta. Naravno, ja nisam prvi koji im je to rekao, recimo, na forumu im je investitor iz SAD-a g. Ilijaz Zenkić (Elias R. Zenkich), vlasnik kompanije Vita-Life u Visokom rekao da mu je trebalo punih osam mjeseci da formira kompaniju što je, zaista, nedopustivo, jer takve kompanije u mnogim zemljama otvore se za dan-dva.

Dalje, tu su problemi s kadrovima, sa sistemom školovanja u Bosni i Hercegovini koji treba prilagoditi svjetskim standardima, jer za uspješno ulaganje trebaju i obrazovani domaći kadrovi. Infrastruktura je posebna priča, potom nerazriješena ekonomska regulativa sa prvim susjedima i mnoga toga. Iskreno mislim, kada bi vlast u BiH počela rješavati ove probleme, za to bi im trebalo najmanje tri godine teškog rada, a do tada će bosanskohercegovački biznismeni u BiH i dalje ulagati “srcem”, a ne ekonomskom logikom. Ukoliko se ovo ne promijeni, iskreno rečeno, takvih će biti sve manje. Znači, da zaključimo, potrebno je da vlasti u BiH revidiraju svoju poslovnu strategiju, usklade sa svjetskim normama i da je prilagode investitorima koji bi nesmetano ulagali kapital i pokrenuli posrnulu privredu naše zemlje.

 

Teško do vize za Veliku Britaniju

Boravak u Sarajevu iskoristili ste i za sastanak sa rukovodstvom biznis departmana britanske ambasade u Sarajevu?

Kao državljanin Velike Britanije i Bosne i Hercegovine upoznat sam s viznim režimom. Naime, u posljednje vrijeme građanima Bosne i Hercegovine je sve teže dobiti vizu za UK. Umjesto da olakšamo i da potpuno ukinemo vize, imamo situaciju da je viza za Veliku Britaniju postala “lutrija”. Treba olakšati putovanje građanima, turistima, biznismenima… Vlada u Londonu i Vijeće ministara BiH treba da ozbiljno rade na tome.

Brexit je dodatno zakomplicirao stvari i jako je teško, skoro nemoguće, dobiti vizu za Britaniju. Osim toga, razgovarali smo o daljnjoj saradnji između “Advantage Business Group i ovog departmana i zaključili da ima prostora za veću saradnju BiH i Velike Britanije. Obje države imaju bogatu ponudu, a zajednički ćemo raditi i na nekim projektima o kojima će se uskoro čuti. Rekao sam im i da biznismeni iz Britanije imaju motivaciju da investiraju u infrastrukturne i tehnološke projekte, ali nemaju potporu vlasti BiH, te da britanska vlada treba na tome intenzivno pregovarati sa bh. zvaničnicma.

 

Stručnjak za finansije

Magistar prava Fahrudin Kešić, 36-godišnji advokat iz Birminghama, istinski je primjer ostvarenja “američkog sna”, samo na engleski način.

Naime, 1992. godine u Coventry je došao s porodicom i počeli su od nule, teško radili, mnogo učili, tako da je on danas izuzetno poznat i cijenjen biznismen. Bogatstvo mladog Kozarčanina procjenjuje se na 12 miliona funti i vlasnik je tri veoma uspješne kompanije u Velikoj Britaniji, uključujući i Advantage Business Group, veliku evropsku korporaciju koja je ovlaštena za obavljanje poslovnog, finansijskog i poreznog savjetovanja, revizije, poslovnog restrukturiranja, korporativnih finansija, forenzičkih usluga i svih pravnih usluga.

Također je suvlasnik MDC Grupe koja je prisutna na tržištima u Njemačkoj, Turskoj, SAD, Saudijskoj Arabiji… U svijetu je poznat kao stručnjak za finansije i operativno restrukturiranje velikih kompanija.

 

NV / BHINFODESK

Na vrh