Fallon: Saudijci više ne koriste britansku municiju u Jemenu

19. Dec 2016. | 20:36 | NV
291750

Saudijska Arabija je u Jemenu koristila kasetnu municiju koju je uvezla iz Britanije, ali je sada potvrdila da je više neće koristiti, izjavio je danas britanski ministar odbrane Michal Fallon.

Prema njegovim riječima, Britanija nije snadbijevala Saudijsku Arabiju kasetnom municijom od 1989. godine, a ta zemlja je potpisala konvenciju o takvoj vrsti municije 2008. godine, prenosi Reuters.

“Koalicija je ranije danas potvrdila da je ograničen broj kasetne municije BL-755, izvezene iz Britanije tokom 1980-ih, korišten u Jemenu”, rekao je Fallon u parlamentu, navodeći da je saudijska vlada saopštila da je ta municija korištena protiv “legitimnog vojnog cilja”.

Međutim, napomenuo je Fallon, Saudijska Arabija je sada potvrdila da više neće koristi kasetnu municiju BL-755, što, kako kaže, pozdravlja.

Saudijska vlada saopštila je danas da će Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom obustaviti upotrebu kasetne municije britanske proizvodnje u Jemenu, nakon 20-mjesečnog rata u kojem je vazdušnim napadima ranjeno i ubijeno na hiljade civila.

Britanija, koja je potpisnica međunarodne konvencije koja zabranjuje upotrebu ove municije, istraživala je da li koalicija koristila municiju BL-755 u Jemenu posle izvještaja koji je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty International” objavila u maju, navodi britanska agencija.

 

NV / Tanjug

Na vrh