Federica Mogherini i Javad Zarif najozbiljniji kandidati za Nobelovu nagradu za mir

5. Oct 2017. | 13:38 | NV
1(47)

Pregovarači Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine favoriti su za osvajanje ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je Insitut za istraživanje mira iz Osla, prenosi agencija Patria.

U slučaju da pregovarači dobiju Nobela, nagrada bi išla ministru vanjskih poslova Irana Mohamedu Javadu Zarifu i visokoj predstavnici Evropske unije Federici Mogherini.

Američki predsjednik Donald Trump je ovaj sporazum nazvao najgorim sporazumom koji je Amerika potpisala u svojoj historiji.

Iako su imena nominovanih pažljivo čuvana tajna prethodnih 50 godina, Institut za istraživanje mira iz Osla izašao je sa svojim spiskom favorita. Na njemu se, pored potpisnika iranskog nulkealnog mira, nalaze i UNHCR i visoki komesar Filipo Grandi, zbog svog rada na izbjegličkoj krizi u Siriji i Afganistanu.

Insitut je na treće mjesto za potencijalne osvajače najveće godišnje nagrade za mir stavio turske novine Cumhuriyet i njihovog bivšeg urednika zbog borbe za slobodu medija u sukobu sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Nobelov odbor primio je 213 nominacija za kandidaturu, što je drugi najveći broj od 1901. godine, kada je nagrada prvi put dodijeljena. Prošle godine na adresu Odbora stigao je rekordan broj nominacija – 376.

Među kandidatima su još i humanitarni radnici nevladine organizacije “Bijele kacige”, saudijski bloger Raif Badawi i Edward Snowden, kao i Američka unija građanskih sloboda, koja je poznata po svojim kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Na sajtu Norveškog mirovnog istituta izašla su i imena kandidata, za koje kažu da se o njima polemiše u medijima, a za neke imaju i sopstvena saznanja. Na spisku potvrđenih za kandidaturu su i Donald Trump, Bugarska pravoslavna crkva, Vladimir Putin, Jacques Chirack, kao i papa Fanjo. U medijima se među kandidovanim pominjala i Angela Merkel.

 

NV / NAP

Na vrh